Sărbătoare mare! Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ion

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sărbătoare mare! Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ion

Religie 07 Ianuarie 2018 / 08:00 2700 accesări

Creştinii ortodocşi de pretutindeni sărbătoresc în fiecare an, în data de 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia, născut în cetatea Orini. El este cunoscut sub denumirea de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Prezentăm mai jos o serie de mesaje de „La mulţi ani” pentru Sfântul Ion.

Aproximativ două milioane de români poartă numele acestui sfânt.

Potrivit tradițiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie). Se zice că după Sf. Ion se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai face simțită prezența.

Sf. Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși, fără malformații.

În această zi toate gospodinele trebuie să aducă la biserică multe bucate pe care le pregătesc chiar ele în bucătărie. Aceste vor putea aduce atât pâine, cozonaci, cât şi brânză şi ouă. Se vor împărţi în primul rând săracilor ce au numele Ioan, scrie spynews.ro.

Totodată în mai multe zone din ţară, tinerele neveste se vor întâlni cu cele care sunt căsătorite de mai mult timp şi astfel vor împărtăşi experienţele lor. La finalul discuţiilor se va încinge o petrecere, unde nu este bine deloc dacă se consumă alcool, potrivit realitatea.net.

În Bucovina şi în Transilania, femeile trebuie să pună la poarta casei lor, un brad frumos împodobit care va porni petrecerea în cinstea celor care poartă numele Sfântului. După aceasta, se vor pregăti colaci care trebuie să fie împărţiţi nepoatelor sau fetelor tinere. În funcţie de formă şi de mărime, acestea îşi vor putea da seama ce copil vor avea.

Tradiția spune că cine nu se veselește în Ziua Sf. Ion va fi trist tot anul.



12