Una dintre cele mai importante sărbători creştine, Izvorul Tămăduirii, este celebrată vineri, 13 aprilie. Cu acest prilej, arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dervent, începând cu ora 9.00. Apoi, împreună cu clerul și credincioșii, va merge în procesiune la izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei. Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică. În tradiţia populară, se crede că bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfințită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc.
Una dintre cele mai importante sărbători creştine, Izvorul Tămăduirii, este celebrată vineri, 13 aprilie. Cu acest prilej, arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dervent, începând cu ora 9.00. Apoi, împreună cu clerul și credincioșii, va merge în procesiune la izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.
În Vinerea Luminată, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure de lângă Constantinopol un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa. Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica Izvorului cel Tămăduitor şi dătător de viaţă. Biserica se mai vede şi astăzi în vechiul Constantinopol, actualametropolăIstanbul. Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor al V-lea şi al VI-lea. În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
TRADIŢII ŞI OBICEIURI
De Izvorul Tămăduirii se sfinţesc apele. Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică. După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul ”Mântuieşte, Doamne, poporul Tău”. În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei. În tradiţia populară, se crede că bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfințită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. De asemenea, cu Agheasma Mică se stropesc încăperile din gospodărie, cu excepţia băii. În tradiţia populară, sărbătoarea este norocoasă şi spornică pentru săpătorii de fântâni. În această zi, în popor se spune că apele sunt mai zgomotoase și mai zbuciumate. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă. Gospodinele respectă sărbătoarea şi nu spală, nu calcă rufe sau nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că se spune că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată. Tot în această zi, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole. Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului și grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei. În ziua de Izvorul Tămăduirii, tinerii adolescenţi din anumite zone ale ţării obișnuiau să facă legământul juvenil - în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Persoanele ”legate”, verii, surorile, fraţii, fraţii de cruce se întâlneau anual sau după căsătorie, la Rusalii. După încheierea legământului, ei se comportau unii faţă de ceilalţi ca adevăraţi fraţi şi surori.
DOBROGEA În Dobrogea, la Mănăstirea Dervent, există un cunoscut izvor. Pe aceste meleaguri, se crede că Sfântul Apostol Andrei a săvârşit numeroase minuni. Apa izvorului de odinioară curge şi astăzi, iar numeroși credincioși vin în pelerinaj la Dervent în ziua praznicului.