Credincioşii ortodocşi din toate colţurile lumii vor prăznui, pe 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Sărbătoarea vine după ce, timp de două săptămîni, credincioşii au postit, în trup şi spirit, parcurgînd, fiecare după propriile puteri, drumul cel greu al mîntuirii. De mîine, însă, calea către adevăr se va deschide, creştinii pregătindu-se pentru cinstirea Născătoarei de Dumnezeu, cea care a primit veste de la Arhanghelul Gavril că va adormi şi se va înălţa cu trupul la cer. Tradiţia spune că, uimiţi de chipul adormirii ei şi de venirea Apostolilor, toţi oamenii se adunaseră în jurul ei. După ce a pregătit toate cele trebuincioase înmormîntării, maica Domnului s-a rugat spunînd: „Facă-se cu mine voia Fiului meu şi Dumnezeului meu”. Apoi a urmat momentul în care Domnul a coborît din ceruri pentru a primi în mîinile sale sufletul ei. Se spune că a fost, de fapt, o adormire, nu o moarte, de unde şi denumirea sărbătorii. Tot pe 15 august, odată cu această mare sărbătoare, este sărbătorită şi Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este patroana marinarilor. Sute de oameni participă, în fiecare an, la slujbele religioase speciale din 15 august, prilej pentru credincioşi de a se ruga Preacuratei Fecioare Maria. „În fiecare an mă spovedesc în postul Sfintei Marii şi mă împărtăşesc cu mare emoţie. Mă rog pentru sănătate şi împlinire duhovnicească”, a spus o femeie. Dacă unii credincioşi erau ieri prezenţi în biserici pentru a se spovedi, chiar şi în ultima zi de post, alţii îşi cumpărau iconiţe cu Maica Domnului şi cărţi de rugăciune de la standurile Arhiepiscopiei Tomisului din oraş. „Noi o cinstim pe Maica Domnului în mod deosebit pentru harul pe care l-a primit de la Dumnezeu de a fi Născătoare de Dumnezeu. Este mai presus de orice fiinţă şi este intermediară între om şi Fiul Său. Duce rugăciunile noastre către Fiul Său. A participat la patimile Mîntuitorului şi la toate minunile pe care acesta le-a săvîrşit, a suferit patimile împreună cu Mîntuitorul nostru, Iisus Hristos. Chiar dacă a plecat de aici, de pe pămînt, cu trupul, ea rămîne pururea lucrătoare pentru noi”, a precizat parohul bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, preotul Constantin Lungu.
Slujbe speciale dedicate Maicii Domnului
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va oficia astăzi, începînd cu ora 16.00, slujba vecerniei, la biserica parohiei „Adormirea Maicii Domnului 1” din Constanţa. Tot astăzi, însă la ora 19.00, ierarhul dobrogean va oficia Slujba Prohodului Maicii Domnului la mănăstirea „Sfîntul Nicolae şi Sfîntul Ierarh Bretanion” din localitatea 23 August. Sîmbătă se va ţine slujbă arhierească, la ora 7.30, la biserica parohiei „Adormirea Maicii Domnului 2” din Constanţa. Începînd cu ora 10.25, Ierarhul Tomisului va oficia o slujba de Te-Deum în cadrul manifestărilor organizate de către Comandamentul Flotei Marinei Militare din Constanţa. Apoi va urma depunerea ancorelor de flori în mare. În aceeaşi zi, la ora 11.30, IPS Teodosie va oficia slujba Tainei Sfîntului Botez a unor copii proveniţi din Centrul de Copii Constanţa, la parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna. Calendarul bisericesc mai cuprinde alte trei sărbători care o preamăresc pe Fecioara Maria. Pe 8 septembrie, se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului, pe 1 octombrie este Acoperămîntul Maicii Domnului, iar pe 21 noiembrie este marcată Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată (Postul Naşterii Domnului, Postul Paştilor, Postul Sfinţilor Apostoli şi Postul Adormirii Maicii Domnului). Originea lui a fost pomenită, pentru prima oară, în secolul al V-lea, cînd s-a dezvoltat cultul Maicii Dom¬nului şi cînd sărbătoarea Ador¬mirii ei a început să primească o mai mare importanţă. La început însă, nici timpul din an, nici durata şi nici felul postirii nu erau la fel peste tot. Unii, în părţile Antiohiei, posteau o singură zi (6 august), alţii mai multe zile (patru la Constantinopol, opt la Ierusalim). Data şi durata pos¬tului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol, ţinut la 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărît ca postul să înceapă la 1 august şi să dureze 14 sau 15 zile, pînă la sărbătoarea Adormirii (15 august).
Mozaic cu Adormirea Maicii Domnului la biserica cu acest hram din Constanţa
În muncipiul Constanţa, există două biserici cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, care îşi aşteaptă, mîine, credincioşii. Una dintre acestea are, chiar deasupra intrării, un mozaic perfect echilibrat din punct de vedere cromatic, care redă întocmai icoana cu Adormirea Maicii Domnului. Mozaicul este realizat de un artist care a dorit să rămînă necunoscut. Din ce în ce mai multe locaşuri de cult apelează la specialişti pentru decorarea faţadelor cu tehnici murale care rezistă intemperiilor. Cel mai bun exemplu în acest sens este mozaicul, lucrare care permite o gamă variată de culori, reduce spaţiul între elemente şi permite urmărirea precisă a desenului.