Sărbătoarea culturii şi tradiţiilor turco-tătare, la final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sărbătoarea culturii şi tradiţiilor turco-tătare, la final

Cultură 20 Septembrie 2010 / 00:00 635 accesări

Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar, eveniment organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul guvernului, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, s-a încheiat, în acest weekend. Sâmbătă, în sala arhiplină a Casei de Cultură a Sindicatelor, a avut loc spectacolul care a marcat finalul acestei manifestări de amploare. Aproape 800 de spectatori veniţi din tot judeţul au asistat, timp de cinci ore, la momente artistice de excepţie, care au adus pe scena de la malul mării frumuseţea, culoarea, ineditul muzicii, dansului şi portului tradiţional din ţări precum Turcia, Bulgaria, Kazahstan, Azerbaidjan, Ucraina şi România. În faţa numerosului public au susţinut reprezentaţii peste 25 de ansambluri folclorice şi, în premieră anul acesta, şi solişti de muzică tradiţională. Dintre aceştia s-a remarcat şi un cunoscut interpret de muzică tătărească crimeeană, care locuieşte în Turcia, Giunay. În cadrul festivalului, artiştii au primit din partea organizatorilor diplome de participare şi plachete.

Printre personalităţile prezente la eveniment, care au ţinut şi discursuri, s-au numărat liderul mondial al tătarilor, Refat Ciubarov, Consulul Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz, preşedintele UDTTMR, Amet Varol, deputatul Amet Aledin. De asemenea, din rândurile celor prezenţi au mai făcut parte preşedintele filialei Constanţa a UDTTMR şi directorul festivalului, Ablez Aidân, subprefectul Aidun Curt-Mola, rectorul Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea (TIAD), Hagi Vural.

Concluziile festivalului au făcut referire la faptul că oaspeţii de peste hotare aşteaptă în fiecare an, cu mult interes, Festivalul Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar din România, apreciind căldura şi ospitalitatea oamenilor din zona Dobrogei. Mai mult, acest eveniment devenit tradiţie la malul Mării Negre se constituie, pentru participanţi, într-un prilej de interferenţă şi cunoaştere a culturilor, într-un schimb de experienţă, dar şi într-o ocazie deosebită de a lega prietenii.

Tot în cadrul festivalului, în acest weekend, a avut loc înfrăţirea oraşelor Medgidia şi Kărgiali din Bulgaria.



12