De 32 de ani, pe 21 iunie nu se sărbătoresc doar prima zi a verii astronomice şi cea mai lungă zi, respectiv cea mai scurtă noapte din an, ci şi muzica. Totul a pornit în anul 1982, în Franţa, la iniţiativa directorului departamentului de Muzică din cadrul Ministerului Culturii, Maurice Fleuret. De atunci, tradiţia „Fête de la musique” s-a perpetuat în peste 150 de ţări, inclusiv în România.
DIN PLOIEŞTI, ÎN GHANA La Constanţa, Sărbătoarea muzicii a fost celebrată ieri, cu o zi întârziere, la iniţiativa Alianţei Franceze din oraşul de la malul Mării Negre şi a Institutului Cultural Francez. Motivul: agenda încărcată a artistului internaţional invitat - Wanlov the Kubolor, pseudonimul lui Emmanuel Owusu-Bonsu, care susţine, în această perioadă, un turneu prin România, în cadrul Programului „Equation Musique” al Institutului Francez din Paris şi al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Astfel, după ce s-a întâlnit cu publicul din Buzău, Ploieşti şi Bucureşti, artistul născut în România, dintr-o mamă româncă şi un tată african, din Republica Ghana, s-a întâlnit, ieri, şi cu constănţenii. Concertul de la mare a avut loc în Centrul Comercial Cora, alături de Wanlov the Kubolor aflându-se şi Afro-Gypsy Band, formată din patru artişti: un francez - acordeon, un italian - la vioară şi doi ghanezi, care au cântat la instrumente africane tradiţionale.
MELANJ AFRO-BALCANIC „Am pregătit un melanj de muzică din Africa de Vest şi muzică balcanică-ţigănească. La Constanţa, am mai venit să înot, nu doar să cânt”, a spus artistul afro-român Wanlov, care trăieşte în Republica Ghana, alături de părinţii lui. Artistul a cântat desculţ pe scenă, îmbrăcat cu veşminte tradiţionale africane.
Alături de Wanlov & the Afro-Gypsy Band s-a aflat şi impresarul Percy Yip Tong din insula Mauritius, situată în Oceanul Indian, la aproximativ 900 kilometri de Madagascar. „Era normal ca Wanlov, un artist pe jumătate român, născut la Ploieşti, pe jumătate african, să cânte, de Sărbătoarea muzicii, în România, mai ales că anul trecut a câştigat un mare premiu internaţional Mondomix la Festivalul Babel Med de la Marsilia. Este primul artist român care câştigă un astfel de premiu în Franţa”, a spus impresarul Percy Yip Tong, care este şi ataşat cultural al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.
BUCURIE ÎMPĂRTĂŞITĂ „Cu ocazia Sărbătorii muzicii, organizată în Franţa, pe 21 iunie, în fiecare an, Alianţa Franceză, cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti, a ales să împărtăşească cu publicul bucuria acestei sărbători invitând un artist original, pe Wanlov şi trupa sa”, a spus vicepreşedintele Alianţei Franceze Constanţa, Janetta Bărăitaru.
CONCERTE DE NEUITAT După Constanţa, exoticul artist născut pe meleaguri mioritice va cânta împreună cu formaţia sa la Cluj, miercuri, punând astfel punct turneului său în România, dedicat „Sărbătorii muzicii”. „La Ploieşti, unde m-am născut, a fost un concert minunat, în Bucureşti au venit mulţi muzicieni profesionişti, iar la Buzău au fost foarte mulţi elevi şi am acordat foarte multe autografe”, a spus Wanlov.
Wanlov şi Afro-Gypsy Band au obţinut, în 2013, premiul Mondomix la Festivalul Babel Med de la Marsilia, Franţa. Albumele grupului propun o nouă viziune asupra stilului afro-pop, prin introducerea sensibilităţii combinaţiei afro-gypsy în melodiile compuse şi interpretate.