Cea mai lungă zi din an, a solstiţiului de vară, a fost marcată la Constanţa cu muzică bună, aşa cum s-a întâmplat şi în cele peste 150 de ţări francofone de pe cinci continente, care au celebrat, vineri, Sărbătoarea Muzicii - „Fete de la musique”. La iniţiativa Alianţei Franceze Constanţa (AFC), principala promotoare a culturii şi civilizaţiei din ţara lui Voltaire şi a lui Balzac la malul Mării Negre, Sărbătoarea Muzicii a fost organizată în ambianţa specială a Muzeului de Artă.
„În fiecare an, AFC organizează şi celebrează această Sărbătoare a Muzicii, „Fete de la musique”, care a ajuns, deja, la cea de-a 32-a ediţie pe plan internaţional. Tradiţia a fost inaugurată în anul 1982, în Franţa, de ministrul de atunci al Culturii, Jack Lang. Dacă, la început, evenimentul era sărbătorit doar în spaţiul francez, din 2011, el se celebrează în peste 150 de ţări”, a spus responsabilul cu activităţi culturale al AFC, Mariana Iancu.
„Anul acesta, AFC le-a oferit constănţenilor un program de muzică română şi franceză, susţinut de elevi, dar şi de absolvenţi, actualmente studenţi sau profesori ai Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”. Am invitat şi două eleve de la Liceul Teoretic „George Călinescu” să interpreteze două melodii din repertoriul francez”, a mai spus Mariana Iancu.
„IONEL, IONELULE”, ÎN FRANCEZĂ Evenimentul cultural a fost deschis de elevele Liceului Teoretic „George Călinescu”, Lucia Ioana Berechet şi Alice Magean. Programul a continuat cu recitalurile oferite de elevii şi absolvenţii Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, pregătiţi de prof. Marina Dunărinţu. Ei au interpretat la pian, vioară, nai şi xilofon, dar şi vocal, cântece din repertoriul francez şi românesc.
„Am prezentat pentru publicul de acasă „Joc”, o piesă românească a unui compozitor român, stabilit în Franţa, Vladimir Cosma, cu o combinaţie de „Hora mărţişorului”. Mă bucur mult că am revenit acasă şi că am avut parte de o primire călduroasă, după examenele din sesiune”, a spus tânărul violonist Mihai Dunărinţu, student în anul I la Conservator.
Un moment special, savurat de public, a fost cel oferit de profesoara de educaţie muzicală Maria Stîngă, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, care a interpretat celebra piesă „Ionel, Ionelule” în limba franceză. Emoţionant a fost şi momentul muzical oferit la xilofon de talentatul Alexandru Munteanu.
Printre cei prezenţi la eveniment s-a aflat şi compozitorul Adrian Doxan, profesor la Colegiul „Regina Maria”, din creaţia căruia a fost prezentată o piesă, „Parfumul de flori”.