Înscrisă în seria manifestărilor dedicate anului internaţional al francofoniei, "Sărbătoarea muzicii" ("Fete de la musique"), eveniment organizat de Alianţa Franceză, a reunit, ieri, la Constanţa, numeroşi participanţi, ansambluri folclorice, grupuri de dans şi coruri de copii. Programul artistic a fost deschis la ora 16.00, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, cu un recital susţinut de Fanfara Academiei Navale Constanţa, urmat de un colaj de dansuri moderne şi clasice prezentate de grupul "Fantasy" din Mangalia şi de un miniconcert cu melodii populare româneşti, susţinut de ansamblul "Rapsodia Mării" din cadrul Palatului Copiilor. Programul a fost încheiat de grupul de copii "Arc en ciel", recent întors dintr-un turneu în Brest, care a încîntat audienţa cu un moment de animaţie teatrală.
"Sărbătoarea muzicii" a continuat, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Cercului Militar, unde corul "Classic Style", condus de Bogdan Oancea, a interpretat cîntece de muzică uşoară şi populară. Pe platoul din faţa "Radio Constanţa", de la ora 21.00, publicul a avut ocazia să facă o demonstraţie a calităţilor vocale, participînd la un karaoke, în limba franceză. "Mesajul pe care ediţia 2006 a de la Constanţa doreşte să-l transmită este unul al generozităţii exuberante şi al împlinirii spirituale, prin limbajul universal al muzicii. Alianţa Franceză doreşte să reamintească locuitorilor Constanţei cît de mult au nevoie de manifestările în aer liber, care permit afirmarea nu numai a talentelor muzicale, dar reprezintă o alternativă viabilă a petrecerii timpului liber, dincolo de baruri, cluburi şi discoteci", a concluzionat responsabilul activităţii culturale din cadrul Alianţei Franceze Constanţa, Mihaela Postelnicu.
Iniţiată în Franţa, în anul 1982, de către Ministerul Culturii şi ajunsă, în acest an, la cea de-a 25-a ediţie, "Sărbătoarea muzicii" reuneşte milioane de muzicieni şi melomani, întîlnire anuală care se derulează, în ziua solstiţiului de vară, în peste 110 ţări şi 250 de oraşe, pe scene renumite, dar şi în locuri neconvenţionale, cum ar fi gări, porturi sau mijloace de transport. "Acest eveniment cultural, care se desfăşoară în întreaga lume, reprezintă un dialog între profesionişti şi amatori, dar şi un dialog al culturilor. Într-o ţară care vrea să intre în rîndul statelor dezvoltate, cultura trebuie să aibă un loc important", a explicat Mihaela Postelnicu.