În aşteptarea luminosului şi marelui praznic al creştinătăţii, Învierea Domnului, nu doar sufletul trebuie să se pregătească de sărbătoare, ci şi locuinţa. În astfel de zile cu o încărcătură spirituală excepţională, se face, mai mult ca oricând, recurs la tradiţie, prilej cu care Muzeul de Artă Populară a deschis o frumoasă expoziţie temporară menită să readucă în atenţia contemporanilor modul în care comunitatea rurală se pregătea de praznic. După o lungă perioadă în care a renunţat la tot ceea ce este fastuos, în Săptămâna Patimilor, familia de altădată punea un accent deosebit pe restituirea veşmântului festiv al locuinţei.
„Sărbătoarea Paştelui în satul tradiţional” îi permite iubitorului de folclor autentic românesc să păşească, sfios, în „camera curată” sau „camera bună” a locuinţei tradiţionale. În acest spaţiu special se păstrau cele mai frumoase ţesături (scoarţe, ştergare, feţe de masă sau aşternuturi pentru pat), obiectele ceramice decorative, dar şi zestrea fetelor de măritat. Expoziţia îşi propune să facă o prezentare a specificului unor interioare tradiţionale din cele mai importante zone etnografice: Dobrogea - români, aromâni şi lipoveni, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Banat. Un loc special îl ocupă redarea celor trei puncte de greutate ale casei: colţul cu icoane, patul pregătit de sărbătoare şi masa, pe care sunt pregătite bucatele pentru cei ai casei, dar şi ofrandele pentru morţi.
Expoziţia este completată cu frumoase ouă încondeiate din Dobrogea şi Maramureş, dar mai ales din Bucovina, renumită pentru centrele specializate în acest meşteşug, dar şi cu valoroasele icoane pe sticlă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară, având ca tematică „Învierea Domnului”.