„Sărbătoarea Paştelui la români”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Manifestare expoziţională la Muzeul de Artă Populară

„Sărbătoarea Paştelui la români”

Cultură 19 Aprilie 2008 / 00:00 944 accesări

La Muzeul de Artă Populară s-a deschis, ieri, cea de-a X-a ediţie a manifestării dedicate celei mai importante sărbători a creştinătăţii - Învierea Domnului, cu titlul „Sărbătoarea Paştelui la români”. La parterul instituţiei muzeale a avut loc vernisajul unei expoziţii care pune în valoare elementele componente ale interiorului ţărănesc de sărbătoare: scoarţe, ştergare, ceramică decorativă şi rituală, icoane ţărăneşti pictate pe lemn şi sticlă, precum şi ouă încondeiate tradiţional.

Interioarele sînt reprezentative pentru zonele etnografice ale tuturor provinciilor istorice româneşti: Dobrogea, Transilvania, Banat, Muntenia, Oltenia şi Moldova. Dobrogea este reprezentată prin interioare de sărbătoare din satele româneşti de pe linia Dunării, specifice aromânilor, bulgarilor şi lipovenilor dobrogeni.

De asemenea, icoanele ţărăneşti pictate pe sticlă şi lemn au ca temă scena Învierii şi sînt piese din patrimoniul Muzeului de Artă Populară, provenind din centre renumite de iconari precum Nicula, Gherla, Şcheii Braşovului, Ţara Oltului sau aparţinînd unor ateliere de şcoală greacă sau rusă. „Sărbătoarea Paştelui la români este o manifestare pe care o organizăm de peste 10 ani, în cadrul muzeului şi care se bucură de mare succes. Atragem un număr mare de vizitatori din rîndul copiilor şi al elevilor de liceu dornici să afle cît mai multe lucruri despre tradiţiile de Paşti din diferite zone etnografice ale României. În Săptămîna Mare vom prezenta filme etnografice cu obiceiuri de Paşti, la solicitarea grupurilor care vizitează muzeul“, a spus directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru.

Arta încondeierii ouălor este ilustrată prin bogata colecţie a muzeului, constituită din achiziţii mai vechi şi mai noi, care dovedesc continuitatea şi măiestria în practicarea acestui meşteşug. Ouăle încondeiate (pictate cu pensula sau „închistrite cu chişita”) provin din aşezări specializate în acest meşteşug, din Bucovina, Moldova de Nord şi Maramureş.

De asemenea, la finele lunii aprilie, la Muzeul de Artă Populară vor putea fi vizionate filme cu tematica obiceiurilor de Paşti, pe zone geografice, iar în Săptămîna Mare, la muzeu vor fi prezenţi şi elevi ai şcolilor constănţene, care vor avea posibilitatea să participe la un concurs de ouă încondeiate.

Cele două expoziţii deosebite - „Interiorul ţărănesc de sărbătoare” şi „Icoane pe sticlă” - vor rămîne deschise publicului larg pînă pe data de 20 mai.

Taguri articol


12