Muzeul de Artă Populară a deschis, ieri, expoziţia "Sărbătoarea Paştelui la români", manifestare dedicată sărbătorilor pascale. Publicul va putea vizita, la parterul instituţiei muzeale, trei expoziţii: "Interiorul ţărănesc de sărbătoare", "Arta încondeierii ouălor" şi "Icoane pe sticlă".
Primul eveniment expoziţional, "Interiorul ţărănesc de sărbătoare", aduce în prim plan spaţiul creştinătăţii într-un univers al valorilor morale superioare şi pune accentul pe anumite segmente ale spaţiului de locuit. Reunind obiecte din colecţia Muzeului de Artă Populară, expoziţia este grupată astfel încît să reconstituie interiorul ţărănesc de sărbătoare din marile provincii româneşti, pe zone etnografice: Transilvania, Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia. Prima zonă etnografică este reprezentată de interioarele ţărăneşti din Sibiu, Braşov, Bistriţa Năsăud, Arad (Ţara Zarandului), Bihor şi Banat, elementele componente ale spaţiului ilustrat fiind unitare. "Interiorul ţărănesc din această zonă cuprinde scoarţe, ştergare, feţe de masă, obiecte ceramice şi icoanele pe sticlă, care au o putere protectoare pentru gospodăria respectivă", a declarat directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru. În ceea ce priveşte interiorul ţărănesc de sărbătoare din Dobrogea, acesta este ilustrat prin ţesăturile din bumbac şi borangic, precum şi icoanele pictate pe lemn, iar pentru Moldova, predominantă este ceramica decorativă de Rădăuţi.
Tot în această perioadă, în vitrine special amenajate la parterul muzeului, sînt expuse ouă încondeiate, realizate în diferite zone etnografice ale ţării: Moldova, Vrancea, Bran, Argeş şi Arad. Specialiştii instituţiei muzeale constănţene le vor prezenta vizitatorilor ustensilele, materialele, tehnicile şi motivele decorative folosite la încondeierea ouălor. "Oul este pictat cu un instrument care se numeşte chişiţă, iar ca material, se folosesc coloranţii vegetali şi chimici, ceara de albine topită. Mai ales în zona Moldovei, ouăle încondeiate pun în evidenţă un bogat repertoriu decorativ, de la cruce şi peşte - însemne ale creştinismului, la spicul de grîu, crenguţa de brad şi pînă la ornamentele geometrice, florale şi avimorfe", a explicat muzeograful Argentina Bărbulescu.
Cea de a treia expoziţie prezentată de Muzeul de Artă Populară, "Icoane pe sticlă", cuprinde piese realizate mai ales în Transilvania, unde au existat vestite centre de iconari. Publicul va observa că sînt prezentate acele icoane în care tematica iconografică se înscrie în ciclul hristologic, viaţa şi patimile Mîntuitorului. Astfel, pe exponate apar reprezentaţii cristice cu "Iisus Învăţătorul", "Iisus Arhiereu", "Iisus binecuvîntînd" şi "Îngerul care ridică piatra de pe mormînt". În expoziţie, tema Învierii este ilustrată în mai multe variante, cea mai des întîlnită fiind "Iisus cu steagul", ca simbol al biruinţei.