Sărbători chinezeşti tradiţionale, prezentate la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sărbători chinezeşti tradiţionale, prezentate la Muzeul de Artă

Cultură 01 Octombrie 2008 / 00:00 1543 accesări

Ca un preambul al Zilei Naţionale a Chinei, sărbătorită la 1 octombrie, la Muzeul de Artă s-a deschis, ieri, o expoziţie menită să aducă în prim-plan principalele sărbători tradiţionale chinezeşti. În cadrul acesteia au fost prezentate, prin intermediul stampelor, atît cele mai importante şase sărbători ale grupului Han - care reprezintă 92% din populaţia Chinei -, precum şi sărbători care reflectă tradiţii ale celorlalte 55 de grupuri etnice ale ţării - 8% din populaţia Chinei. În deschidere au luat cuvîntul consulul general al Republicii Populare Chineze în Constanţa, Wang Tieshan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Cristian Darie, directorul Direcţiei de Cultură din cadrul CJC, Cristian Zgabercea şi muzeograful Alexandra Radu.

În cele patru săli de la parterul instituţiei de cultură sînt expuse diverse obiecte care reflectă bogata tradiţie culturală a Chinei, de la obiecte de cult, lampioane, pînă la instrumente muzicale sau figurine din porţelan. Astfel, „Festivalul primăverii“ (Anul Nou Chinezesc), „Festivalul Felinarului“, „Duan Wu Festival“ „Qing Ming Festival“, „Mid-Autumn Festival“ şi „Chong Yang Festival”, la care se adaugă „Festivalul focului“ sau „Tîrgul de cîntece populare“ sînt doar cîteva dintre sărbătorile tradiţionale prezentate la Muzeul de Artă. „Am ales oraşul Constanţa pentru a deschide această expoziţie deoarece aici există multă apă, iar pentru mine, cultura seamănă cu apa. Apa se poate adapta la orice condiţii. Apa înseamnă armonie şi convieţuire“, a declarat consulul general al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Wang Tieshan. La rîndul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Cristian Darie, a apreciat similitudinea dintre China, unde trăiesc 56 de naţionalităţi conlocuitoare, şi judeţul Constanţa, unde trăiesc peste 17 grupuri etnice. „Deschiderea unei expoziţii dedicate sărbătorilor chinezeşti este un eveniment deosebit. Colaborarea dintre Consiliul Judeţean Constanţa şi Consulatul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa este de tradiţie şi foarte importantă. E un lucru de bun augur că această expoziţie s-a deschis cu o zi înainte de Ziua Naţională a Chinei“, a apreciat directorul Direcţiei de Cultură din cadrul CJC, Cristian Zgabercea.

Expoziţia de la Muzeul de Artă este organizată de Consulatul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Direcţia pentru Cultură, Sport şi Sănătate din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi Muzeul de Artă. Aceasta va fi deschisă pînă pe 9 octombrie, urmînd să fie itinerată la Bucureşti. Înainte de a poposi la Constanţa, expoziţia a fost deschisă în Serbia.



12