Muzeul de Arheologie „Callatis” şi Colegiul Economic Mangalia, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, organizează, mâine, de la ora 11.00, la sediul instituţiei muzeale, manifestarea cultural-ştiinţifică având ca temă „Sărbătorile de iarnă la români şi bulgari”.
„Dorinţa noastră este aceea de a prezenta tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătorile de iarnă din România şi Bulgaria. La români, acestea încep pe 15 noiembrie, odată cu Postul Crăciunului şi se sfârşesc pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan. Între ele, mai importante sunt: Crăciunul, Anul Nou şi Boboteaza. Crăciunul sau Sărbătoarea Naşterii Domnului, este o zi de mare bucurie şi binecuvântare pentru creştini. Cei cu credinţă în Dumnezeu participă la slujbele bisericeşti şi merg la colindat. Iniţial, obiceiul de a colinda era practicat doar în Ajunul Crăciunului, dar în zilele noastre se colindă în toate cele trei zile ale Crăciunului precum şi de Anul Nou”, a precizat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Atmosfera sărbătorilor de iarnă autohtone va fi redată de elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonaţi de director Anişoara Teodorescu, prof. Ibolya Negoiţă, prof. Edvica Popa şi prof. Aura Stuparu. Despre obiceiurile şi tradiţiile Crăciunului va vorbi muzeograf Liliana Vioiu şi muzeograf Ion Pâslaru. Trupa de elevi „Muguri de folclor” de la Cercul Militar Mangalia, îndrumată de Georgiana Simionov, va susţine un moment coregrafic prezentând dansuri tradiţionale dobrogene. Manifestarea este întregită de o expoziţie de ornamente de Crăciun, cu vânzare, realizată de elevii Centrului de zi din Agigea.
Potrivit directorului Muzeului „Callatis”, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, obiceiurile şi tradiţiile din Bulgaria vor fi prezentate de un grup de 30 de persoane din instituţiile de cultură şi învăţământ din: Varna, Durankulak, Constantinovo şi Kamen Breag, alături de primarul Ziumbiul Medarov din Durankulak, primarul Dobrinka Ialnazova din Kamen Breag şi Iurii Cearîiski, autorul unor albume referitoare la monumentele istorice de pe coasta Mării Negre.
La manifestare este invitat primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac şi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi învăţământ din Mangalia şi din judeţul Constanţa.