Sărbătorile Pascale şi primăvara, ilustrate la Galeriile „Amfora“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sărbătorile Pascale şi primăvara, ilustrate la Galeriile „Amfora“

Cultură 18 Aprilie 2009 / 00:00 1283 accesări

La Galeriile „Amfora“ s-a deschis, joi seară, tradiţionalul Salon de Primăvară al Asociaţiei Artiştilor Plastici „Amfora“. Expoziţia reuneşte icoane pictate pe sticlă şi lemn, ouă încondeiate, flori şi peisaje, tematică ce se înscrie în rîndul Sfintelor Sărbători Pascale. Peste 20 de artişti şi-au adus contribuţia la realizarea Salonului. Cu lucrări de pictură s-au prezentat: Paul Teodorescu - preşedintele fondator al Asociaţiei „Amfora“, Vasilica Pop - preşedintele „Amfora“, Chirică Ivanof, Liviu Pinelis, Alexandrina Macarov, Gabriela Ruş, Maria Goşoiu, Eugenia Coman, Iuliana Rusu, Mihail Cojocaru, Ecaterina Hălmăgeanu şi Haralambie Fantaziu. Gheorghe Caraiman, Marcel Tudor, Constantin Stoica, Marian Sîrbu, Radu Horobăţ, Niculina Dobre şi Georgica Pîrvu, cărora li se adaugă şi o parte din cei care au expus lucrări de pictură, au realizat icoane care ilustrează secvenţe dramatice din Săptămîna Patimilor, dar şi icoane reprezentînd pe Maica Domnului, Iisus Hristos sau pe Sfîntul Mucenic Gheorghe. Lucrările de grafică au purtat semnătura Niculinei Vizireanu şi a lui Carmen Ţanu. În cadrul Salonului de Primăvară al artiştilor au expus şi elevi ai Şcolii nr. 23 „Constantin Brîncoveanu“ - clasa a II-a şi ai Şcolii generale cu clasele I-VIII din comuna Lipniţa, care au prezentat icoane pictate şi ouă pictate.

Invitaţi la vernisaj au fost criticul de artă Florica Cruceru şi artistul plastic Gheorghe Caruţiu. Acesta din urmă a apreciat în mod deosebit prezenţa icoanelor în cadrul Salonului şi a descris manifestarea artiştilor „Amfora“ ca fiind „o undă de bucurie“, care întîmpină Praznicul Învierii Domnului. Prezenţa temei creştine în cadrul Salonului de Primăvară a artiştilor de la „Amfora“ a fost remarcată şi de criticul de artă Florica Cruceru. „Vă felicit pentru consecvenţa pe care o arătaţi artelor, pentru aceeaşi dăruire pe care o aveţi pentru creaţie şi pentru dezinteresul pe care îl aveţi atunci cînd lucraţi“, a precizat Florica Cruceru. Criticul a apreciat, totodată, complexitatea acestei expoziţii, reunind atît icoane, ouă încondeiate, cît şi flori şi peisage. „Floarea este prinosul cel mai frumos pe care îl aducem lui Dumnezeu, mamei sau iubitei. Floarea este un simbol al dragostei şi al recunoştinţei”, a spus criticul Florica Cruceru. Aceasta le-a oferit şi un sfat artiştilor de la „Amfora“, invitîndu-i să facă un exerciţiu de autoapreciere şi să fie severi cu ei înşişi, pentru o confruntare cu opera, din care nu trebuie să lipsească optimismul. Prietena Asociaţiei Artiştilor Plastici „Amfora“ le-a dat celebrul sfat atribuit lui Plinius cel Bătrîn - „Nici o zi fără o linie“ -, a cărui punere în practică duce la autodepăşire.

Expoziţia de grup a Asociaţiei Artiştilor Plastici „Amfora“ este deschisă publicului iubitor de frumos pînă pe 29 aprilie, de luni pînă vineri, de la ora 9.00 pînă la ora 15.00.

Taguri articol


12