Sărbătorim „Ziua Națională Constantin Brâncuși“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sărbătorim „Ziua Națională Constantin Brâncuși“

Cultură 19 Februarie 2017 / 09:53 2217 accesări

Ziua Brâncuși se sărbătorește, în fiecare an, la 19 februarie, amintind de data nașterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876. Ziua de 19 februarie a fost proclamată 'Ziua Brâncuși' în 2015. Conform legii, cu această ocazie autoritățile centrale și locale pot să organizeze și/sau să sprijine logistic și material manifestări cultural-artistice. La data de 2 februarie 2015, scriitorul Laurian Stănchescu, președintele Fundației Ideea Contemporană, a solicitat oamenilor politici să declare "Ziua Națională Constantin Brâncuși", pe data de 19 februarie. "Vă cer în numele memoriei lui Constantin Brâncuși să declarați ziua de 19 februarie "Ziua Națională Constantin Brâncuși."

Sculptorul român Constantin Brâncuși, considerat "părintele sculpturii moderne" s-a născut la 19 februarie 1876, în localitatea Hobița din județul Gorj.

Ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Brâncuși.

Anul 2017 are o triplă semnificație pentru promovarea personalității și operei brâncușiene: pe 16 martie comemorăm 60 de ani de la moartea lui Brâncuși, în 2017 și 2018 - anul Centenarului Marii Uniri - marcăm 80 de ani de când sculptorul a lucrat la realizarea ansamblului monumental "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu, omagiu adus soldaților români care s-au jertfit pentru realizarea unității de neam și țară în Primul Război Mondial, iar pe 15 iunie se vor împlini 40 ani de la inaugurarea "atelierului lui Brâncuși", reconstituit în 1977, într-o clădire separată lângă Centrul Cultural Pompidou.

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 19 februarie, a Zilei Brâncuși și precizează că, în acest an, special pentru memoria marelui sculptor, numeroase ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a acestei zile.

"În acest an, special pentru memoria marelui sculptor, numeroase ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Brâncuși: proiecții de filme documentare, conferințe, expoziții de fotografie a operei brâncușiene, recitaluri de muzică sau poezie. Evenimentele organizate au ca obiectiv readucerea în atenția publicului larg, a specialiștilor, a iubitorilor de artă și ai României, originalitatea și, în același timp, universalitatea creației brâncușiene, apartenența sa la patrimoniul cultural al umanității", se arată în comunicatul de presă al MAE.

Citește și:

Un film despre fiul nerecunoscut al lui Constantin Brâncuși, proiectat la Paris



12