Sarcina la adolescente, un fenomen înregistrat de mai bine de 10 ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală:

Sarcina la adolescente, un fenomen înregistrat de mai bine de 10 ani

Sănătate 19 Ianuarie 2015 / 00:00 418 accesări

Sarcina la adolescente este un fenomen înregistrat de mai bine de 10 ani în România, iar în prezent sunt aproximativ 24.000 de tinere care nasc anual, dintre care peste 4.000 sunt la a doua naştere, a declarat, recent, directorul executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS), Borbala Koo. ”Din păcate, este o problemă de care nu prea ne-am ocupat aşa cum ar fi trebuit la nivel de societate. Este o problemă pe care nu o poate rezolva o organizaţie neguvernamentală sau trei organizaţii, este o problemă care impune măsuri coerente, de lungă durată, care să se întindă pe mai mulţi ani, pentru că obţinerea unor modificări de comportament nu se poate face de pe o zi pe alta”, a declarat directorul SECS. Borbala Koo consideră că s-a ajuns la acest fenomen din cauza absenţei orelor de educaţie sexuală în şcoală şi a tuturor pârghiilor care să ajute fetele tinere să aibă un comportament responsabil, să ştie că există cabinete de planificare familială, că medicii de familie le pot asigura servicii privind contracepţia şi că pot avea acces la contraceptive pe care să şi le poată permite. Ea a adăugat că majoritatea adulţilor consideră că educaţia sexuală înseamnă să-i înveţi pe tineri să facă sex, însă, în realitate, această educaţie îi ajută să intre în relaţie unii cu ceilalţi, să ia o decizie după ce analizează consecinţele şi chiar să înţeleagă diversitatea şi să o respecte. Borbala Koo a mai spus că, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătăţii, toate elevele şi studentele au acces la contraceptive gratuite, dar în realitate accesul este puţin mai diferenţiat, deoarece nu în toate cabinetele aprovizionarea este constantă.

CONSTANȚA

În 2014, potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, au fost înregistrate 108 mame minore, din care 46 de etnie rromă. Cu vârstă sub 14 ani a fost o singură mamă, iar cu vârste peste 16 ani - peste 50% dintre mame. Tot potrivit DGASPC, din 108 copii, trei au decedat (doi prematuri și un caz plurimalformat). Doi copii au fost plasați la asistenți maternali, iar unul este încă în spital. ”A fost un caz medical și va fi externat și el și dat unui asistent maternal. 102 copii sunt acasă, în familii”, potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC, psih. Roxana Onea.

POT APĂREA PROBLEME

”Sarcina în cazul pacientelor la o vârstă foarte tânără are importante complicații, precum amenințare de naștere prematură, placentații anormale, suferință fetală intrauterină cronică sau acută, cu restricții de creștere intrauterină. De asemenea, în timpul nașterii pot apărea probleme deoarece bazinul osos nu este, în cele mai multe situații, pregătit şi suficient de matur pentru a putea permite o naștere pe cale vaginală, ceea ce implică de foarte multe ori poziții vicioase ale copilului, fie că nu este în prezentație craniană, fie că aceasta este o prezentație deflectată”, a explicat, nu demult, medicul-șef al Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a SCJU Constanța, prof. univ. dr. Vlad Tica.

Taguri articol


12