Sarea este principalul factor legat de cancerul stomacal, conform mai multor statistici din 24 de ţări. O alimentaţie bogată în sare, spun specialiştii, creşte şi riscul dezvoltării bacteriei Helicobacter pylori în stomac - care provoacă ulcer şi care este, de asemenea, un factor de risc pentru cancerul gastric. De asemenea, cea mai frecventă problemă de sănătate legată de excesul de sare este şi creşterea tensiunii arteriale, conform Huffington Post. Iar o tensiune arterială ridicată are ca urmare 62% din accidentele vasculare cerebrale şi 49% din cazurile de boli coronariene. Şi, chiar dacă tensiunea ta arterială este normală în prezent, dacă ai o alimentaţie bogată în sodiu, cu valori mai mari decât cele normale, te expui unor riscuri. Recent, Asociaţia Americană pentru Inimă a micşorat recomandarea maximă zilnică de sodiu, de la 2.300 de miligrame la 1.500 de miligrame, tocmai din cauza legăturii dintre o cantitate mare de sodiu consumată şi tensiunea arterială ridicată.