Decizia preşedintelui Franţei de a renunţa la tradiţie, refuzînd să acorde graţieri colective, cu ocazia sărbătorii naţionale din 14 iulie, a stîrnit critici. Sindicatul CGT, din care fac parte angajaţi ai penitenciarelor, a avertizat luni în legătură cu o situaţie explozivă în închisorile franceze, menţionînd supraaglomerarea, care riscă să fie agravată de această decizie, corelată cu însăprirea prevăzută a pedepselor privind delincvenţa. Sindicatul consideră periculoasă schimbarea unei reguli fără a oferi mijloacele de a crea o alta, care să le ofere perspective deţinuţilor.
Sarkozy a anunţat într-un interviu publicat în “Le Journal du Dimanche” că nu va acorda nicio amnistie colectivă şi nicio graţiere colectivă în 14 iulie. Admiţînd utilitatea unei graţieri individuale, pronunţată într-o manieră transparentă, din motive umanitare sau excepţionale, Sarkozy a anunţat că respinge graţierea colectivă pentru a reglementa situaţia din închisori. Graţierile din 14 iulie, o tradiţie veche, erau aproape sistematice pînă acum şi au permis, în 2006, eliberarea înainte de termen a pînă la 3.500 de deţinuţi din totalul de peste 60.000 de deţinuţi.
Sindicatul Magistraturii a avertizat, la rîndul său, în legătură cu o explozie a situaţiei din închisori, în contextul în care toate reformele din ultimii ani au dus la cea mai ridicată rată de încarcerare din 1945, numărul deţinuţilor crescînd, din 2002, cu 10.000, potrivit sindicatului. Ministrul Justiţiei, Rachida Dati, a declarat, luni, pentru postul de radio Europe 1, că “graţierea colectivă nu are sens pentru că denaturează însăşi natura sancţiunii”.