Franţa, care asigură preşedinţia UE, a cerut, sîmbătă, o retragere rapidă a forţelor ruse de pe o şosea strategică din vestul Georgiei, unde Moscova şi-a menţinut poziţii avansate. Forţele ruse erau prezente în continuare în această regiune, în special în jurul oraşului port Poti. Soldaţi purtînd însemnele forţelor pentru menţinerea păcii se aflau la intrările din nordul şi sudul acestui oraş şi la Teklati, situat în vestul ţării. “În cursul unei discuţii telefonice cu omologul său Dmitri Medvedev, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a insistat asupra importanţei unei retrageri rapide a militarilor ruşi prezenţi pe axa Poti-Senaki”, a anunţat Elysee. Patru blindate şi soldaţi ruşi pentru menţinerea păcii ocupau în special un pod la ieşirea din Poti, pe drumul spre Senaki şi îşi consolidau poziţia cu ajutorul unui buldozer. Forţele ruse s-au retras, în schimb, de la baza aeriană din Senaki, lăsînd în urmă scene dezolante.
Moscova a anunţat că trupele sale vor controla în continuare Poti, oraş care se află în afara zonei-tampon în care, potrivit Statului Major rus, soldaţii pentru menţinerea păcii pot circula pentru a asigura protecţia regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Generalul Anatoli Nogoviţîn, comandant adjunct al Statului Major rus, a declarat că “toate activităţile contingentului rus pentru menţinerea păcii se bazează pe cele şase principii aprobate de preşedinţii Rusiei şi Franţei”. Potrivit preşedinţiei franceze, în cursul discuţiei de sîmbătă, cei doi şefi de stat au ajuns la un acord privind urgenţa implementării unui mecanism internaţional, sub egida OSCE, pentru a înlocui patrulele ruse din zona de securitate din sudul Osetiei. Kremlinul a anunţat însă că cei doi preşedinţi nu au vorbit despre înlocuirea soldaţilor ruşi pentru menţinerea păcii cu forţe OSCE în zona de securitate. Totuşi, Medvedev a confirmat că Rusia este dispusă să coopereze cu OSCE în această zonă.
Guvernul german a ridicat tonul, sîmbătă, faţă de Rusia, exercitînd presiuni pentru “a încheia, fără întîrziere, o retragere completă a trupelor sale din Georgia”. La rîndul său, NATO a cerut, sîmbătă, retragerea forţelor ruse din Georgia, pe poziţiile dinaintea crizei izbucnite la începutul lunii august. Moscova susţine că a încheiat, încă de vineri seara, retragerea forţelor sale din teritoriul georgian propriu-zis, dar consideră că acordul pentru încetarea focului îi oferă dreptul să ţină trupe pentru menţinerea păcii pe poziţii destul de avansate în teritoriul georgian. Acordul prevede că, pînă la implementarea unui mecanism internaţional, forţele ruse pentru pace pot aplica măsuri adiţionale de securitate, dar nu precizează clar limitele zonei lor de responsabilitate.
În faţa violenţei reacţiei ruse la ofensiva georgiană împotriva Osetiei de Sud, lumea occidentală îşi pune în continuare întrebări şi formulează critici. Secretarul american al Comerţului, Carlos Gutierrez, a mers pînă la a ameninţa Rusia cu excluderea din G8 şi cu suspendarea candidaturii sale la Organizaţia Mondială a Comerţului. Situaţia riscă să devină tensionată şi în Marea Neagră, unde ţările NATO au trimis nave pentru exerciţii militare de rutină şi unde un vas militar american a ajuns în Georgia cu ajutor umanitar. Marile puteri nu au reuşit să ajungă la un acord în Consiliul de Securitate ONU, occidentalii insistînd ca respectarea integrităţii teritoriale a Georgiei să fie afirmată clar. Acest punct pare cu atît mai important cu cît Abhazia şi Osetia de Sud au cerut oficial Moscovei să le recunoască independenţa.
Principala cale feroviară de transport de petrol din Georgia, întreruptă după explozia unui tren
Traficul feroviar a fost parţial întrerupt, ieri, în Georgia, după explozia unui tren ce transporta produse petroliere şi care ar fi lovit o mină rusă. Întreruperea afectează principala linie ferată est-vest, care leagă portul Batumi de restul Georgiei. Această linie feroviară este una din principalele căi de transport a petrolului azer, alături de oleoductul BTC, care traversează Georgia şi a fost construit de occidentali pentru a evita Rusia. Trenul, aparţinînd companiei petroliere azere Azpetrol, a explodat în apropierea satului Skra, la cîţiva kilometri de Gori, lîngă o bază militară ce fusese ocupată pînă vineri de ruşi. 13 dintre cele 34 de vagoane au luat foc.
Autorităţile georgiene acuză trupele ruse că au sabotat şi minat infrastructurile civile şi militare în mai multe zone ale teritoriului georgian pe care le-au ocupat. Un pod feroviar a explodat în 16 august, la 30 de kilometri de Tbilisi.
Cameraman spaniol, arestat de forţele ruse în Georgia
Forţele ruse au arestat, pentru scurt timp, ieri, un cameraman spaniol care filma una dintre poziţiile lor de la ieşirea din portul georgian Poti. Raoul Gallego Abellan filma poziţiile ruse din apropiere de un pod peste rîul Rioni, cînd un vehicul blindat pentru transportarea trupelor a părăsit baza improvizată şi s-a îndreptat către el. “Au coborît soldaţi. Un ofiţer m-a lovit peste mînă şi m-a bruscat, m-a împins pe şosea. Ofiţerul i-a aplicat acelaşi tratament şi şoferului meu georgian şi a tras focuri de armă în aer”, a declarat cameramanul. Cei doi au fost urcaţi apoi în vehiculul blindat şi au fost duşi la un comisariat de poliţie din Poti. Acolo, ofiţerul le-a explicat că soldaţii fac parte din forţele speciale şi că este interzis să fie filmaţi fără autorizaţie adecvată. Militarul a subliniat că jurnaliştii pot să filmeze sau să fotografieze trupele ruse din Georgia, numai dacă au acreditări de la Moscova. După două ore, ruşii au plecat, iar cei doi au putut să părăsească postul de poliţie şi să îşi recupereze lucrurile.
Joi seara, acelaşi ofiţer, care purta, ieri, însemne ale trupelor pentru menţinerea păcii ruse, conducea un convoi al forţelor regulate ruse care a intrat în partea militară a portului Poti. Patru jurnalişti, printre care unul al AFP şi cameramanul agresat ieri, filmau, fotografiau şi notau informaţii. Acelaşi ofiţer şi soldaţii săi i-au împins şi le-au confiscat aparatele de fotografiat şi o cameră video, pe care le-au înapoiat în schimbul cardurilor de memorie şi casetelor pe care erau stocate imaginile cu militarii.