Sarkozy îl întrece pe Francois Hollande

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sarkozy îl întrece pe Francois Hollande

Externe 14 Martie 2012 / 00:00 380 accesări

Nicolas Sarkozy trece pentru prima oară în faţa candidatului socialist pentru alegerile prezidenţiale franceze, Francois Hollande, cu 28,5%, faţă de 27% în intenţiile de vot pentru primul tur, potrivit unui sondaj IFOP făcut public ieri. În schimb, potrivit aceluiaşi sondaj, Hollande este considerat în continuare câştigător în cel de-al doilea tur al scrutinului, chiar dacă pierde două puncte (54,5 %) faţă de 45,5%, în raport cu sfârşitul lunii februarie. În primul tur, Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional (extremă dreaptă) se clasează pe poziţia a treia, cu 16%, devansându-i pe Francois Bayrou, preşedintele MoDem (centru), creditat cu 13% şi pe Jean-Luc Melechon, candidatul Frontului Stângii, cu 10%. Ecologista Eva Joly (EELV) obţine 2,5%, fostul premier Dominique de Villepin şi Nicolas Dupont-Aignan, 1%. Corinne Lepage (Cap 21, ecologistă) şi Nathalie Arthaud (Lupta Muncitoare, extremă stângă) au câte 0,5% fiecare. Philippe Poutou (LCR, extremă stângă) şi Jacques Chenibade (Solidaritate şi Progres) au fost creditaţi cu mai puţin de 0,5% din intenţiile de vot. Sondajul a fost realizat prin telefon şi online, în zilele de 11-12 martie, după mitingul lui Nicolas Sarkozy de duminică, pe un eşantion de 1.638 de persoane cu vârste peste 18 ani şi înscrise pe listele electorale, selectate după metoda cotelor.

CRITICI LA PE Liderii principalelor grupuri politice din PE au criticat, ieri, ameninţarea lui Sarkozy cu retragerea Franţei din Schengen, liderul grupului liberalilor, Guy Verhofstadt, denunţând un limbaj destinat electoratului de extremă dreapta. Austriacul Hannes Swoboda, liderul grupului Socialist şi Democrat, şi-a agitat paşaportul şi a ironizat necesitatea ca aleşii europeni să fie nevoiţi din nou să treacă prin controale vamale pentru a veni la Strasbourg, la sediul Parlamentului. Într-un efect colateral, ameninţarea cu retragerea Franţei din Schengen le-a redat tonusul opozanţilor faţă de sediul din Strasbourg. ”Un număr de 700 de deputaţi sunt obligaţi lunar să vină în Franţa, un lucru de care le-ar plăcea să scape”, a spus conservatorul britanic Martin Callanan. Doar liderul grupului Verzilor, Daniel Cohn-Bendit, a pus declaraţiile preşedintelui francez în contextul lor, adică dificultatea Greciei de a controla o parte din frontiera sa cu Turcia, devenită ţară de tranzit pentru cei care doresc să imigreze în UE. Pentru a-şi justifica voinţa de a reforma Schengen, Sarkozy a evocat, luni, frontiera dintre Grecia şi Turcia, care nu este apărată, nu este controlată, nu este ţinută.

RIVALA MARINE LE PEN Candidata extremei drepte în alegerile prezidenţiale franceze, Marine Le Pen, dispune de cele 500 de semnături din partea unor aleşi, necesare pentru a putea intra în cursa pentru Palatul Elysee, au anunţat, ieri, surse din cadrul partidului acesteia, Frontul Naţional. Marine Le Pen declarase în mai multe rânduri că nu este sigură că va obţine aceste 500 de semnături şi a acuzat marile partide că exercită presiuni asupra aleşilor, pentru a o îndepărta. Data-limită pentru predarea acestor semnături Consiliului Constituţional a fost stabilită pentru vineri.



12