Preşedintele Franţei vrea ca o ţară care dovedeşte o administrare defectuoasă a frontierelor să poată fi exclusă din spaţiul Schengen, cu titlu provizoriu. Potrivit unui interviu ce va apărea astăzi în ”L\'Express”, Franţa va propune în Consiliul European din iunie să facă unele modificări ale acordului Schengen. ”Franţa, cea mai generoasă ţară în materie de azil, va face propuneri în Consiliul European din iunie. După primele alegeri în noile democraţii din Africa de Nord, va fi nevoie de reguli concertate pentru imigraţie şi de o dezvoltare economică împărtăşită”, a spus Sarkozy, pledând pentru ajutarea Italiei în problema pe care o are în prezent cu imigranţii tunisieni. Preşedintele francez a confirmat că doreşte ca sistemul Schengen să fie actualizat şi adaptat la nevoile prezentului, argumentând că imigraţia nord-africană trebuie oprită, pentru că aceste ţări au şi ele nevoie de elite.
Pe de altă parte, ieri, Sch-Eval a aprobat în unanimitate raportul privitor la stadiul de pregătire tehnică a Bulgariei în vederea aderării la Schengen. Anunţul a fost făcut de ambasadorul bulgar la UE, Boiko Koţev. Potrivit acestuia, experţii nu au avut întrebări suplimentare pentru Bulgaria cu privire la stadiul de pregătire tehnică după aprobarea iniţială a raportului. Reprezentantul Franţei a adresat câteva întrebări şi a primit răspunsuri în detaliu. Următorul pas este să se ajungă la aprobarea politică unanimă din partea miniştrilor de Interne şi Externe din UE, ceea ce, a spus Koţev, se va întâmpla anul acesta. Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat că decizia de extindere a zonei Schengen ţine exclusiv de membrele UE. El a răspuns astfel la o întrebare adresată de un europarlamentar bulgar. Barroso a reiterat ieri că CE nu are niciun rol în proces şi nu există nicio legătură între Schengen şi MCV.
Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European (LIBE) a stabilit luni că România şi Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen şi, ca urmare, recomandă UE să stabilească, înainte de sfârşitul anului 2011, o dată pentru intrarea celor două ţări în spaţiul de liberă circulaţie. România şi Bulgaria au îndeplinit condiţiile necesare pentru a face parte din spaţiul fără graniţe interne, potrivit rapoartelor de evaluare a pregătirii lor, au constatat europarlamentarii din LIBE, care au aprobat recomandarea cu 33 de voturi pentru şi trei împotrivă. Parlamentul European se va pronunţa prin vot plenar asupra recomandării LIBE în iunie, dar decizia finală va fi luată de Consiliul UE, legislativul european neavând decât un rol consultativ în acest domeniu.