Ingrediente
300 g carne tocată de gâscă (se poate și cu carne de curcan sau rață)
200 g carne de porc
100 g orez
100g de ulei
2 cepe potrivite
50g bulion
300g roșii
o varză murată
piper
cimbru
foi de dafin (una, maximum două, pentru că în cantitate mai mare amărește)
Mod de preparare
Călim ceapă în ulei , călim și carnea tocată, adăugăm orezul opărit, piperul măcinat proaspăt, cimbru sare și cele 50g de bulion. Se amestecă bine toate acestea și se lasă să se răcorească și cu această compoziție umplem foile de varză murată. Foile trebuie să fie alese și subțiri. Se așază carnea (cât o nucă mijlocie) pe marginea foii se întoarce un capăt al frunzei peste carne și se rulează până la celălalt capăt,apoi marginile frunzei se întroduc în intetiorul sarmalei. Astfel împăturește toată compoziția , apoi se așază într-un vas, pe fundul acestuia se pune varză tocată, bucățele de costiță afumată, un rând de sarmale și iar alternăm... Se mai pun roșiile tocate sau sucul de roșii foile de dafin cimbru crenguțe și se completează dacă e nevoie cu apă. Nu este indicat să se acopere cu apă pentru că, pe parcursul fierberii, sarmalele se umflă și atunci zeama dă pe afară. Ele se fierb 2-3 ore la foc mic, mișcând de oală din când în când. Este de preferat ca la jumătatea fierberii să fie băgate la cuptor pentru a avea un gust mai bun. Dacă îți este teamă că se vor afuma sarmalele, poți pune pe fundul vasului bețe de mărar uscat. Gustați din varză dacă e prea sărată sau acră, și o spălați bine sub jet de apă rece.