Şase angajaţi străini ai ONU au murit într-un atac la Kabul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şase angajaţi străini ai ONU au murit într-un atac la Kabul

Externe 29 Octombrie 2009 / 00:00 346 accesări

Şase angajaţi străini ai ONU, printre care şi un american, au fost ucişi şi alţi nouă au fost răniţi, miercuri dimineaţă, în centrul capitalei afgane, într-un atac împotriva unei case de oaspeţi, revendicat de talibani, potrivit cărora este vorba despre ”o primă etapă a campaniei de destabilizare a alegerilor prezidenţiale”.

În total, doi poliţişti şi şase angajaţi ai ONU au fost ucişi şi nouă răniţi, dintre care unii grav, potrivit ONU şi poliţiei. De asemenea, poliţia a menţionat un cadavru carbonizat găsit la faţa locului, neidentificat, dar care nu ar fi membru ONU. În plus, trei kamikaze au fost ucişi în urma operaţiunii poliţiei, dar nu s-a putut preciza dacă atacatorii s-au aruncat în aer sau au fost neutralizaţi de poliţie. Potrivit unui reprezentant al Ministerului Apărării aflat la faţa locului, cei trei kamikaze purtau uniforme de poliţişti. Talibanii au revendicat acest atac, anunţînd că trei dintre combatanţii lor au luat cu asalt casa de oaspeţi. Doi străini răniţi au fost evacuaţi către un spital din apropiere, prezentînd, se pare, răni produse de gloanţe. Mai mulţi poliţişti au fost răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii. Atacul a început în jurul orei locale 5.30 (3.00, ora României), potrivit martorilor. Schimburile de focuri şi exploziile de rachete şi grenade s-au auzit timp de aproape trei ore. Poliţia a anunţat că un grup de terorişti a atacat casa de oaspeţi Bekhtar, unde erau cazaţi străini, care a fost cuprinsă de flăcări în timpul atacului. Confruntarea s-a derulat în apropiere de clădirea Ministerului afgan pentru Situaţia Femeilor, în cartierul Shar-e-Now din centrul Kabulului. La scurt timp de la atentatul de la casa de oaspeţi, două rachete au fost lansate asupra hotelului de lux Serena din Kabul şi au aterizat în grădini, fără a provoca victime, a anunţat poliţia. Rachetele au zburat pe deasupra zidurilor înalte de protecţie care înconjoară hotelul de cinci stele, o clădire de lux folosită de străini şi personalităţi, care fusese grav avariată în momentul cînd insurgenţii au atacat-o în ianuarie 2008, omorînd şapte persoane, dintre care trei străini. Atentatul sinucigaş de miercuri este cel de-al şaselea comis la Kabul în decurs de două luni. Luînd în calcul victimele străine de miercuri, 59 de persoane şi-au pierdut viaţa în aceste şase atacuri. Precedentul atac sinucigaş revendicat de talibani la Kabul datează din 8 octombrie, cînd o maşină-capcană a explodat în faţa ambasadei Indiei, provocînd moartea a 17 persoane şi rănirea altor 63. După primul tur al alegerilor prezidenţiale, de la 20 august, afectat de violenţe şi fraude masive, talibanii au făcut apel la boicotarea celui de-al doilea tur, ameninţând că îi vor ataca pe alegătorii care merg la urne.

”Atentatul talibanilor nu va împiedica ONU să-şi îndeplinească misiunea în Afganistan”, a declarat şeful misiunii ONU în această ţară, Kai Eide. Acesta a declarat că ”acest atac brutal urmează să ducă la o revizuire a măsurilor de securitate ce vizează personalul ONU. După evaluarea securităţii în casa de oaspeţi, ONU a apreciat că aceasta era insuficientă pentru ca angajaţii săi să poată locui acolo”.

Fratele preşedintelui afgan este plătit de CIA

Fratele preşedintelui afgan, Hamid Karzai, Ahmed Wali Karzai, suspectat de implicare în comerţul ilegal cu opiu, este plătit în mod regulat de CIA şi a primit bani din partea agenţiei în ultimii opt ani, potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani, citaţi de ”New York Times”. Agenţia americană de informaţii îl plăteşte pe Karzai pentru diverse servicii, inclusiv recrutarea de personal pentru forţa paramilitară afgană Kandahar Strike Force, care operează sub comanda CIA în şi în jurul oraşului Kandahar (sud), locul natal al lui Karzai şi este folosită pentru organizarea de raiduri împotriva presupuşilor insurgenţi şi terorişti. Cel puţin o dată, această forţă a fost acuzată că a desfăşurat o operaţiune neautorizată împotriva unui oficial al Guvernului afgan. Karzai ar fi de asemenea plătit pentru a permite CIA şi trupelor speciale americane să închirieze un complex din afara oraşului, fosta locuinţă a mollahului Mohammed Omar, fondatorul mişcării talibane. Acelaşi complex este şi baza Kandahar Strike Force. În plus, Karzai ar ajuta CIA să comunice şi uneori să se întîlnească cu afgani loiali talibanilor.

Legăturile financiare şi colaborarea strînsă dintre CIA şi fratele preşedintelui Hamid Karzai ridică serioase semne de întrebare cu privire la strategia de război a SUA, revizuită în prezent de Casa Albă, apreciază ”New York Times”. Ahmed Wali Karzai a declarat însă într-un interviu că a cooperat cu oficialii americani civili şi militari dar nu s-a implicat în comerţul cu droguri şi nu a fost plătit de CIA. Legăturile cu Karzai au creat profunde divergenţe de opinie la nivelul administraţiei Obama. Criticii afirmă că aceste legături complică relaţia din ce în ce mai tensionată a Washingtonului cu preşedintele Hamid Karzai, care s-a străduit să creeze o popularitate durabilă în rîndul afganilor şi a fost prezentat pentru multă vreme de talibani ca fiind o marionetă a americanilor. Totodată, practicile CIA sugerează că SUA nu depun toate eforturile pentru a elimina comerţul afgan cu droguri, sursă majoră de venituri pentru talibani. Unii oficiali americani susţin chiar că dependenţa de Ahmed Wali Karzai, cea mai puternică personalitate într-o vastă zonă din sudul Afganistanului unde insurgenţa talibană se manifestă cel mai puternic, subminează efortul american de a construi un guvern central eficient, care să poată menţine legea şi ordinea şi, în cele din urmă, să permită SUA să se retragă.



12