Criza ostaticilor luaţi ostatici în Egipt în urmă cu nouă zile s-a precipitat duminică odată cu anunţul preşedinţiei sudaneze că armata a ucis şase dintre răpitorii şi a arestat alţi doi. “Forţele sudaneze au urmat paşii răpitorilor în zona Jebel Ouanat şi i-au găsit la frontiera cu Ciadul”, a declarat Mahjoub Fadl Badri, consilier al preşedinţiei sudaneze. Printre răpitorii ucişi se numără şi liderul unei grupări rebele din Darfur. Din păcate, grupul de 19 ostatici, între care 11 turişti europeni şi opt egipteni, rămîne în captivitate într-o ascunzătoare din Ciad. “Răpitorii au declarat că ostaticii se află încă în Ciad, că aceştia au fost ascunşi pe perioada continuării negocierilor, dar nu avem detalii privind o intervenţie a armatei ciadiene”, a afirmat Mahjoub Fadl Badri.
Capturaţi la data de 19 septembrie în zona deşertică din sud-vestul Egiptului, în timp ce se aflau într-un safari cu autovehicule de teren, cei 19 ostatici au fost întîi transferaţi în Sudan de către răpitori, a căror naţionalitate este necunoscută. Grupul este format din 11 turişti, între care cinci italieni, cinci germani şi o româncă, precum şi opt egipteni: doi ghizi, patru şoferi, un grănicer şi organizatorul excursiei. La scurt timp după răpire, ostaticii au fost transferaţi în Sudan, în zona Jebel Ouanat, o regiune muntoasă de 25 pe 40 de kilometri, aflată în apropierea graniţei dintre Egipt, Sudan şi Libia. Ulterior, Sudanul a anunţat că grupul de ostatici a fost transferat în Libia, la circa 13-15 kilometri de frontieră, în regiunea Jebel Aounat, la limita Sudanului, Egiptului şi Libiei. Un oficial egiptean din domeniul securităţii confirmase informaţia, însă Libia a dezminţit-o.
Un oficial din serviciile de securitate egiptene a declarat că răpitorii au cerut ca Germania să asigure plata unei răscumpărări de şase milioane de euro, informaţie dezminţită de autorităţile de la Berlin. Surse diferite au oferit şi informaţii contradictorii în legătură cu naţionalitatea răpitorilor, care ar putea fi sudanezi, egipteni, libieni sau ciadieni. Agenţia oficială sudaneză Suna anunţa că există indicii ferme conform cărora răpitorii ar avea legături cu rebelii din Darfur. Regiunea Darfur, a cărei limită de nord este situată la 200 de kilometri de Jebel Ouanat, este, de cinci ani, teatrul unui război civil sîngeros. Aflaţi în conflict cu puterea de la Khartoum şi miliţiile aliate acesteia, grupurile de rebeli s-au divizat în numeroase facţiuni. Principalele grupări rebele au dezminţit însă, la începutul săptămînii, orice implicare în răpirea turiştilor europeni.
Autorităţile din toate capitalele implicate - Cairo, Berlin, Roma şi Bucureşti - nu au făcut niciun fel de declaraţie în legătură cu negocierile pentru rezolvarea crizei. Ministerul român al Afacerilor Externe nu confirmă şi nici infirmă informaţia privind uciderea celor şase răpitori ai turiştilor în Egipt şi nici nu a comunicat public noi informaţii despre cetăţeanul român luat ostatic. Ministerul a comunicat, duminică, că menţine permanent contactul cu partenerii italieni şi germani în acest caz.