Şase judecători băsişti aruncă România în aer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
8,5 milioane de voturi ale românilor, la gunoi!

Şase judecători băsişti aruncă România în aer

Eveniment 22 August 2012 / 00:00 3011 accesări

CURTEA…POLITICĂ România s-a întors la proteste împotriva preşedintelui Traian Băsescu, după ce judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis ieri să invalideze referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui. În aceste condiţii, după ce vor fi duse la capăt toate procedurile, adică citirea deciziei în plenul CCR şi ratificarea ei de către Parlament, care nu va convoca plenul până când nu va primi hârtia oficială din partea CCR, Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, ieri, că doreşte ca sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru citirea hotărârii CCR să aibă loc cel mai târziu vineri, precizând că plenul \"va lua act\" de decizia Curţii. A fost nevoie de 45 de zile pentru ca judecătorii să ia o decizie pe care o puteau lua chiar la câteva zile după referendum. Datele trimise de Guvern către CCR, la solicitarea judecătorilor, nu au fost luate în calcul, chiar dacă preşedintele CCR, Augustin Zegrean, susţinea în urmă cu două zile că se va ţine cont de ele. Hotărârea adoptată ieri de judecători confirmă faptul că decizia este una pur politică, având în vedere că fiecare dintre cei 9 judecători a fost numit politic. Practic, instituţia de la care cele 7,4 milioane de români care au spus “DA” la referendum, dorind plecarea lui Băsescu de la Cotroceni, aşteptau o decizie care să le confirme votul, s-a transformat într-o instituţie care răspunde la comenzile politice ale lui Băsescu. De fapt, Traian Băsescu a supravieţuit în această bătălie doar pentru că în cei opt ani de mandat şi-a pus oameni în posturi cheie, care să-i arunce colacul de salvare în situaţii precum aceasta. De asemenea, Curtea confirmă rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns \"DA\" la întrebarea \"Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?\", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns \"NU\". Invalidarea referendumului s-a decis cu un vot de şase la trei. Arma secretă a lui Băsescu a fost judecătorul Aspazia Cojocaru, care s-a alăturat judecătorilor din tabăra PDL - Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea şi Iulia Antoanella Motoc şi Puşkaş Valentin Zoltan - UDMR. De cealaltă parte s-au situat Ion Predescu, Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader - USL.

DEMIS PE FOND Decizia CCR i-a luat prin surprindere pe liderii USL, care au reacţionat imediat. Primul care a făcut declaraţii a fost preşedintele interimar, Crin Antonescu. “Voi respecta decizia CC; Este nedreaptă pentru că ignoră votul românilor. Apelul meu şi al nostru la cetăţeni e să creadă în continuare în democraţie, să respecte în continuare reguli, dar în acelaşi timp apelul nostru e şi următorul: dragi români care vedeţi azi votul vostru batjocorit, dragi români care vedeţi că soarta României e dictată azi pe alte raţiuni decât cele democratice, manifestaţi-vă şi apăraţi-vă puterea de cetăţeni, respectaţi legile, respectaţi Constituţia, dar faceţi-vă simţite voinţa şi prezenţa. Nu putem fi la nesfârşit ignoraţi, nu putem fi la nesfârşit călcaţi în picioare”, a declarat Antonescu. El a precizat că este “dezamăgit şi frustrat” de decizia CCR, afirmând că nu se retrage din viaţa politică, pentru că “Traian Băsescu a fost demis pe fond” şi că acesta ar trebui să demisioneze. “Cum aş putea pleca în momentul în care Monica Macovei anunţă public lista cu oamenii politici care trebuie arestaţi pentru că au iniţiat o procedură democratică susţinută de 8,5 milioane de oameni?”, a spus Antonescu. El a continuat afirmând că o altă procedură de suspendare este de luată în calcul “fără doar şi poate” dacă Băsescu nu respectă Constituţia.

ILEGITIM La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat, că, începând din 29 iulie, Traian Băsescu e “un preşedinte ilegitim, un preşedinte al CCR”, iar Guvernul trebuie să fie “un Guvern al cetăţenilor români, şi nu un guvern al jocurilor de culise” şi va continua să apere cetăţenii de \"regimul Băsescu”. “Decizia CCR va fi respectată şi implementată, însă aceasta este nedreaptă şi împotriva legilor democratice şi a majorităţii absolute a românilor. Trăgând învăţămintele după această experienţă în care s-a dovedit că în România nu funcţionează regulile democratice, voi propune în cadrul Guvernului, după care, evident, Parlamentului şi poporului român, o reformă constituţională care să asigure pe viitor că România după 1989 nu mai poate fi o ţară la bunul plac al unei singure persoane care îşi construieşte un regim represiv. Decizia de astăzi (n.r. - ieri) ne-a dovedit că USL nu este la putere, ci doar la guvernare, ceea ce este un lucru esenţial. Este o lecţie pe care am învăţat-o şi ştim ce avem de făcut pe viitor”, a declarat Ponta. Premierul a mai spus că miza amânării CCR a fost de fapt ca judecătorul Aspazia Cojocaru să voteze pentru menţinerea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, pentru că judecătorii nu au ţinut cont de datele solicitate Guvernului.

COABITARE? Pedeliştilor le-a revenit zâmbetul pe buze când au aflat decizia CCR şi, de la lovitură de stat şi fraudă, s-a trecut brusc la disponibilitatea de a coopera cu toate forţele politice în sprijinul interesului naţional. Oare unde a fost Vasile Blaga în urmă cu doi sau trei ani, când Guvernul Boc devaliza bugetul naţional prin căpuşarii portocalii? Atunci când cei de la PSD şi PNL arătau hoţiile pedeliştilor, de ce nu a venit Blaga cu acest discurs? De ce atunci când PSD şi PNL au intrat în grevă parlamentară din cauza hoţiilor Robertei Anastase, nu a venit Blaga să spună că este timpul ca războiul politic să înceteze, iar forţele politice să colaboreze? Este simplu. Pentru că aveau controlul Parlamentului şi puteau face tot ce doreau. Acum, când sunt în opoziţie, doresc colaborare. Revenirea lui Băsescu la Cotroceni nu înseamnă că premierul Ponta sau preşedintele Senatului Crin Antonescu vor putea conlucra cu Traian Băsescu. De altfel, premierul a spus că se aşteaptă ca Băsescu să scoată cine ştie ce dosare despre el. “Numai aşa poate colabora Băsescu. Noi nu putem coabita cu un preşedinte ilegitim”, a spus Ponta.

Societatea civilă reacţionează

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunţat ieri că va chema statul român în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) “pentru nesocotirea votului a 7,4 milioane de cetăţeni”. “În materialul hotărârilor CCR nu este respectat principiul dublului grad de jurisdicţie, în sensul că hotărârile CCR nu pot fi atacate la niciun for intern. În aceste condiţii, ele sunt irevocabile, iar o cale eficientă de atac nu poate fi promovată pe plan intern”, precizează FACIAS în comunicat. Reprezentanţii fundaţiei afirmă că, “în ciuda tuturor actelor normative în vigoare, a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a cifrelor reale reactualizate, cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale a României ignoră opţiunea politică a românilor”. Fundaţia precizează că “prin încălcarea dreptului la vot se poate înţelege şi nesocotirea evidentă a voinţei exprimate prin vot, lipsindu-l astfel de efecte”.



12