Şase persoane arestate în dosarul privind afacerea “Mortul”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuzaţii de luare şi dare de mită

Şase persoane arestate în dosarul privind afacerea “Mortul”

Sănătate 18 Decembrie 2013 / 00:00 879 accesări

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) au reţinut 11 persoane în dosarul privind afacerea “Mortul”, dintre care trei poliţişti, trei reprezentanţi ai firmelor de pompe funebre şi cinci angajaţi ai SMURD şi ai Ambulanţei Bucureşti. Potrivit biroului de presă al PTB, respectivele persoane sunt acuzate de luare, respectiv dare de mită şi urmează să fie prezentate, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, magistraţilor Tribunalului Bucureşti. Potrivit unor surse judiciare, în dosar s-a început urmărirea penală faţă de 26 de persoane, dintre care 13 sunt poliţişti de la secţiile 25, 20, 22 şi 11. De asemenea, la Poliţia Capitalei au fost audiate luni, 16 decembrie, alte 30 de persoane, care au calitatea de martori. Activitatea este monitorizată de anchetatori de cel puţin un an. Mai mulţi poliţişti, angajaţi ai SMURD şi ai Serviciului de Ambulanţă au fost aduşi, la începutul săptămânii, la Poliţia Capitalei, pentru audieri, fiind suspectaţi că primeau mită de la anumite firme de pompe funebre pe care le informau atunci când un pacient deceda, pentru a le contacta familiile. Potrivit procurorilor, poliţiştii şi angajaţii SMURD primeau între 500 şi 800 de lei pentru fiecare contract încheiat de către cei de la pompe funebre. În acest an au fost zeci de contracte încheiate de trei firme de pompe funebre din Capitală şi, de fiecare dată, o anumită sumă de bani revenea, drept mită, persoanei interpuse - poliţist sau angajat SMURD. După ce se primea un apel la 112 şi ambulanţa ajungea la domiciliul pacientului, în cazul în care medicii constatau că persoana a decedat sau chiar în timpul manevrelor de resuscitare, tot ei erau cei care anunţau firmele de pompe funebre pentru a le contacta familiile. “Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiţii, angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov (SABIF) sau agenţi de poliţie din cadrul Ministerului de Interne transmiteau, în baza unei înţelegeri prealabile, către reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre, date cu caracter personal şi medical privind persoane decedate, precum şi date privind aparţinătorii acestora (nume, adresă, număr de telefon), de care luau cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu. La rândul lor, reprezentanţii firmelor de pompe funebre, învinuiţi în cauză, contactau aparţinătorii persoanei decedate în vederea încheierii unor contracte de prestări servicii funerare”, informează PTB.

Poliţiştii şi procurorii au efectuat, luni, 17 percheziţii la firmele de pompe funebre, dar şi la domiciliile unor reprezentanţi ai acestor societăţi, în urma cărora 26 de persoane, pentru care s-a început urmărirea penală, au fost aduse la audieri. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Sănătăţii. Cercetările în cauză sunt efectuate de Parchetul Tribunalului Bucureşti, DGPMB - Serviciul Omoruri şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu suportul tehnic al Serviciul Român de Informaţii şi cu sprijinul instituţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă - SMURD, respectiv al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

ULTIMA ORĂ Şase dintre persoanele reţinute în dosarul mitei de la firme de pompe funebre au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luată de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor. Celelalte au primit interdicţie de a părăsi localitatea timp de 30 de zile. Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.



12