Anul care se încheie a fost plin de realizări pentru Teatrul de Stat din Constanţa. Spectatorilor de la malul mării, dar şi turiştilor veniţi pe litoral li s-au pregătit nu mai puţin decît şase premiere, dintre care „Luna de miere“, de Gabriel Barylli, în regia lui Daniel Felsner, şi „Pană de automobil“, de Friedrich Durrenmatt, în regia Sorin Militaru, au fost premiere pe ţară.
Prima premieră a anului 2008, „Luna de miere“, avîndu-le în rolurile principale pe Dana Dumitrescu, Georgiana Mazilescu şi Luiza Martinescu, a adus în atenţia publicului psihologia feminină. Păstrînd registrul psihologic, dar la un alt nivel, în care cuvintele cheie sînt justiţia, vinovăţia, dreptatea şi destinul, spectacolul regizat de Sorin Militaru, „Pană de automobil“, a relevat că teatrul înseamnă discurs şi metaforă.
Prima lună de vară a întîmpinat publicul de la malul mării cu două premiere deosebite: „Titanic vals“, de Tudor Muşatescu, şi „Gin Rummy“, de Donald Coburn. „Titanic vals“, pus în scenă pentru teatrul dramatic constănţean de către Cristian Şofron, este un spectacol care face cinste oricărei instituţii de gen. Invitat să joace în acest spectacol, alături de actorii teatrului constănţean, a fost actorul Niculae Urs, în rolul lui Spirache. Cu o distribuţie de excepţie din care fac parte actori precum Diana Cheregi, Ileana Ploscaru, Dana Dumitrescu, Adrian Dumitrescu, Liviu Manolache, Nicodim Ungureanu sau Maria Nestor, spectacolul, în viziunea regizorală a lui Cristian Şofron, a propus o variantă a celebrei piese, actuală şi plină de savoare.
Un alt spectacol care a fost prezentat în luna iunie a fost „Gin Rummy“, pe un text al autorului Donald Coburn, avînd regia şi ilustraţia muzicală realizate de Liviu Manolache şi cu o scenografie de Eugenia Tărăşescu-Jianu. Spectacolul, în două personaje, este o adevărată lecţie de teatru şi de viaţă pe care actorii Liviu Manolache şi Nina Udrescu le dau tinerelor generaţii de actori şi de spectatori. „Gin Rummy“ reprezintă un îndemn de a ne gîndi la semenii noştri şi de a fi mai aproape de cei pe care indiferenţa celor apropiaţi îi aruncă în ghearele singurătăţii.
„Legendele Mesei Rotunde“, spectacol de teatru-dans, în regia şi coregrafia lui Călin Hanţiu, s-au jucat pe scena aplasată în piaţeta Cazinoului din Mamaia. Spectacolul, inspirat din povestea regelui Arthur şi a cavalerilor Mesei Rotunde, pe un mixaj de rock şi muzică simfonică, a fost creat special pentru stagiunea estivală.
Ultima premieră a acestui an a fost „Terorism“, de fraţii Oleg şi Vladimir Presniakov, avînd regia artistică, versiunea scenică şi ilustraţia muzicală semnate de Felix Alexa. Invitat în spectacol a fost actorul Teatrului Naţional Bucureşti, Marius Bodochi. „Terorism“, piesa care vorbeşte despre violenţa interioară a fost foarte bine primit de către publicul constănţean.
„Pescăruşul“ lui Cehov va fi montat la Constanţa
2008 a fost un an important pentru Teatrul de Stat şi în ceea ce priveşte participarea la festivalurile naţionale sau internaţionale. Startul a fost dat în martie, cînd spectacolul „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte“, de Matei Vişniec, în regia lui Radu Dinulescu - ultima premieră a anului precedent - a fost prezentat în cadrul unui turneu în Franţa, în oraşele Tours şi Vernouillet. Apoi, în luna mai, spectacolul „Luna de miere“ a participat la Festivalul de Teatru Central-European de la Viena, Austria. Pentru spectacolul inspirat din ultimele momente din viaţa lui Emil Cioran, turneul din Franţa nu a fost prima şi ultima sa ieşire peste graniţele ţării. În luna iulie, „Mansarda la Paris cu vedere spre moarte“ a participat la prestigiosul Festival de la Avignon, în cadrul secţiunii Off. În toamnă, în octombrie, „Gin Rummy“ a fost invitat la Zilele Craiovei, iar în aceeaşi lună, spectacolul de teatru-dans „Legendele Mesei Rotunde“ a participat la Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet de la Braşov. „Scaiul“, de George Feydeau, în regia maestrului Ion Lucian, a fost, la rîndul său, invitat să ia parte la Festivalul iniţiat de Societatea Română de Radiodifuziune şi UNITER cu prilejul aniversării a 80 de ani de radiofonie românească.
Cu spectacolul-compus „Deşteapta pămîntului“, de Victor Ion Popa, în regia Dianei Cheregi, şi „Cînticele comice“, de Vasile Alecsandri, în regia lui Liviu Manolache, Teatrul de Stat a suţinut reprezentaţii în căminele culturale din judeţ. Directorul general al Teatrului de Stat, Virgil Iosif, a afirmat că, anul viitor, acest program cultural realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Constanţa şi primăriile din judeţ va continua prin prezentarea de noi spectacole. Totodată, se are în vedere şi organizarea unei mini-stagiuni în Mangalia, Medgidia şi Cernavodă, cu spectacole din repertoriul Teatrului de Stat. Şi în acest an s-a continuat tradiţia colaborării Teatrului Dramatic cu şcolile constănţene, astfel încît, timp de două zile, la sfîrşitul lunii octombrie, pe scena teatrului constănţean, trupele de teatru din licee şi-au prezentat propriile producţii.
Prima premieră a anului viitor va fi „Cabinierul“, de Ronald Harwood, în regia lui Alex Mihail. Totodată, se are în vedere în punerea în scenă de către Ion Cărmăzan a celebrei piese „Pescăruşul“ de Cehov.