Satul Brebeni, la un pas de dispariție

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu numai 20 de locuitori

Satul Brebeni, la un pas de dispariție

Eveniment 26 August 2014 / 00:00 4477 accesări

În zilele noastre, mulți dintre tinerii din zonele rurale din România nu mai vor să rămână la sat și aleg, de cele mai multe ori, să plece fie în alte orașe, fie la muncă în străinătate. În urma lor rămân bătrânii care își duc traiul din creșterea animalelor. Îmbătrânirea demografică își spune cuvântul, iar satele mici încep, încet-încet, să se golească, spre nemulțumirea autorităților locale. Acest fapt este cunoscut și în comuna Ion Corvin, unde reprezentanții Primăriei au declarat că satul Brebeni este pe cale să rămână fără localnici.

SAT-FANTOMĂ Brebeni, cândva numit „Ciucurchioi”, este un sat mic, ce se întinde pe o lungime de un kilometru și se află într-o zonă pitorească de deal, unde viceprimarul Florin Doșcu spune că au trăit peste o sută de persoane, în urmă cu aproape un secol. În prezent, satul abia mai numără 20 de localnici, cei mai mulți fiind de vârsta a treia. „Aproape 90% dintre localnici erau de origine turcă, iar ocupația de bază era creșterea animalelor, aceeași cu cea de acum. Se pare că, în timp, tinerii nu au mai fost atrași de această activitate și au plecat la oraș. În urma lor au rămas bătrânii, care, treptat, s-au stins din viață, iar în momentul de față, doar patru familii mai trăiesc în sat”, a declarat edilul. Doșcu a afirmat că multe dintre case s-au prăbușit, altele au rămas nelocuite, iar clădirea-emblemă a turcilor, geamia, s-a prăvălit, sub greutatea timpului și a intemperiilor. „Doar patru case sunt locuite, din care una aparține unei familii de turci. Oamenii nu au depus nicio sesizare că s-ar fi dărâmat geamia. Doar oamenii legii aflați în patrulare ne-au spus de acest lucru. Clădirea este veche de peste un secol și nu a beneficiat de nicio renovare”, a spus edilul.

POTENȚIAL TURISTIC Viceprimarul a declarat că nu dorește să lase satul să se golească și că va profita de noul exercițiu financiar european 2014 - 2020 pentru a moderniza infrastructura, în vederea atragerii turiștilor. „Condițiile din sat nu sunt tocmai rele, pentru că drumul este asfaltat, iar locuințele sunt racordate la sistemul de apă. Practic, ar mai trebui pusă canalizare și modernizată rețeaua de electricitate. Satul fiind situat într-o zonă de deal, cu multă vegtetație, are un potențial turistic ridicat și, dacă vom face rost de fonduri europene, vom încerca să-l introducem într-un circuit turistic. Poate așa vor veni și oameni care își vor ridica fie pensiuni, fie case de vacanță”, a declarat viceprimarul. Cel mai probabil, autoritățile locale din Ion Corvin abia la anul vor iniția un plan de modernizare a infrastructurii, deoarece în această toamnă va fi ales un nou edil-șef în locul fostului primar Dumitru Nedea, al cărui mandat a încetat din cauza problemelor medicale. „Până nu va fi ales un nou primar, nu vom putea deschide alte proiecte. Abia la anul vom putea discuta despre inițierea acestui proiect. Sper doar ca noul primar să reușească să salveze această localitate”, a conchis Doșcu.

Taguri articol


12