S-au acordat premiile FITIC în prezența lui Mălăele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Happy end“ în fața a peste 3.500 de tomitani

S-au acordat premiile FITIC în prezența lui Mălăele

Cultură 10 Septembrie 2016 / 20:46 2200 accesări

A fost o seară magică, sâmbătă, la Constanța. Bulevardul Ferdinand și trotuarele din fața Teatrului de Stat s-au transformat într-o imensă sală de spectacol, în care s-au aflat peste 3.500 de tomitani extrem de bucuroși că, pentru ei, organizatorii Festivalului Internațional de Teatru Independent Constanța (FITIC) „Blue Theatre” au scos arta în stradă. Horațiu Mălăele, cu al său fascinant recital „Sunt un orb”, a fost primit cu entuziasm, hohote de râs și ropote de aplauze. În senina și călduroasa noapte de septembrie, la Constanța au răsunat și numele câștigătorilor primei ediții a FITIC: Raluca Aprodu și Denisa Nicolae (cele mai bune actrițe), Tudor Aaron Istodor (cel mai bun actor), „Made in Ilva” (Premiul Special al Juriului) și „Happy end”, de Zsolt Poszgai (cel mai bun spectacol). Și, într-adevăr, a fost „Happy end” la FITIC „Blue Theatre” 2016!

Peste 3.500 de oameni s-au reunit, sâmbătă seară, în fața Teatrului de Stat Constanța (TSC) pentru a asculta... hipnotizanta declarație a lui Horațiu Mălăele: „Sunt un orb”. Trotuarele și bulevardul Ferdinand, închis circulației, în perimetrul din fața TSC, s-au transformat într-o imensă sală de spectacol, iar tomitanii au ascultat cu o imensă bucurie recitalul extraordinar susținut de faimosul actor român, titlu inspirat ales de organizatori pentru a pune punct primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Independent Constanța (FITIC) „Blue Theatre”, eveniment organizat cu susținerea Primăriei Constanța.

Experiența inedită din stradă nu ar fi fost posibilă fără desfăşurarea de forţe care a avut loc cu această ocazie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, Gruparea Mobilă de Jandarmi Constanţa, Poliţia Locală şi Poliţia Rutieră blocând traficul în zona bd. Ferdinand, pentru a permite tomitanilor să participe la încheierea unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului. „Este pentru prima oară când, în oraşul nostru, un eveniment cultural are nevoie de o asemenea strategie. Această premieră a fost posibilă datorită Primăriei Constanţa, care a ieşit în întâmpinarea organizatorilor, i-a susţinut încă de la început şi a finanţat evenimentul. Pe parcursul întregii săptămâni (FITIC a început pe 3 septembrie), peste 10.000 de constănţeni s-au adunat în faţa Teatrului de Stat, partener în acest proiect, care a pus la dispoziţie sala. Nu toţi au reuşit să şi intre, spaţiul dovedindu-se neîncăpător. De aceea s-a găsit soluţia scoaterii teatrului în stradă şi, pe această cale, organizatorii - Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului - mulţumesc maestrului Horaţiu Mălăele, pentru că a fost de acord să susţină recitalul în stradă, şi Primăriei Constanţa, pentru sprijinul acordat în derularea acestui experiment. Căci asta a fost până la urmă. Iar concluzia lui este una simplă: publicul din Constanţa este doritor şi chiar face sacrificii pentru a intra la teatru”, au spus organizatorii.

Mult-așteptatul recital actoricesc susținut în stradă a fost precedat de gala de premiere a FITIC. „Vă mulțumesc că ne iubiți și că în fiecare seară ne-ați acordat „Oscarul” inimilor voastre. Acest festival a avut loc, în primul rând, datorită dvs. Datorită faptului că ne iubiți, datorită faptului că doriți să participați la asemenea evenimente, datorită faptului că doriți teatru și știți că teatrul poate să schimbe, poate să formeze destine și, de ce nu, teatrul poate fi carte de vizită pentru România”, a spus, în deschiderea galei FITIC, președintele juriului, actrița Adriana Trandafir, care și-a făcut apariția pe scena înălțată la intrarea TSC.

Aceasta a anunțat premiile FITIC, mărturisind că juriul format din specialiști a avut o grea misiune să delibereze câștigătorii. Premiul pentru cea mai bună actriță a fost acordat ex-aequo, ajungând la Raluca Aprodu pentru rolul din spectacolul „Fă tu primul pas”, în regia lui Andrei Munteanu, producție a Teatrului de Artă București, și la Denisa Nicolae, pentru rolul din „Lungs”, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, producție a Green Hours. Cel mai bun actor al primei ediții a FITIC „Blue Theatre” a fost desemnat Tudor Aaron Istodor, pentru „Happy end”, de Zsolt Poszgai, în regia lui Alexandru Bogdan. Premiul Special al Juriului a ajuns la „Made in Ilva”, spectacol al Companiei Instabili Vaganti din Italia, în regia Annei Dora Dorno.

MISIUNEA CEA MAI GREA...

„Misiunea cea mai grea a fost să acordăm premiul pentru cel mai bun spectacol, care este, într-un fel, trofeul festivalului. Au fost spectacole bune, au fost spectacole interesante, au fost spectacole care ne-au stârnit interesul, ne-au stârnit și au aprins discuțiile cu privire la specificitatea spectacolului de teatru independent”, a spus Adriana Trandafir înainte de a anunța câștigătorul: „Happy end”, de Zsolt Poszgai, în regia lui Alexandru Bogdan. Premiul a fost ridicat de directorul Teatrului Godot, actorul George Remeș.

Juriul FITIC, prezidat de actrița Adriana Trandafir, a fost format din directorul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi, regizor și cadru didactic la UNATC Bucureşti, Cristian Hadji-Culea, decanul Facultăţii de Arte a Universității „Ovidius“ din Constanţa, prof. univ. dr. Daniela Hanţiu, directorul Teatrului „Regina Maria“ din Oradea, regizorul şi actorul Daniel Vulcu, directorul TSC, Dana Dumitrescu, actriţă și cadru didactic al Facultăţii de Arte, din cadrul Universității „Ovidius“, lingvistul, publicistul și dramaturgul Ion Coja și conf. univ. dr. Alina Cristea, teatrolog, critic de teatru, jurnalist cultural de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“.

„Doamnelor și domnilor, bine v-am găsit la această manifestare stradală. Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la această primă ediție a acestui festival important”, a spus, în deschiderea recitalului „Sunt un orb”, maestrul Horațiu Mălăele. Apoi, mai bine de o oră, inegalabilul actor a hipnotizat publicul cu recitalul său la care s-a râs încontinuu.

MĂLĂELE: „AICI, LA CONSTANȚA, AM FOARTE BUNI PRIETENI, NEȘTIUȚI”

„Recitalul meu a avut loc într-un cadru neobișnuit, dar civilizat. A fost ceva inedit. M-am bucurat foarte mult să reîntâlnesc publicul din Constanța. Dacă mă chemați voi reveni, ori de câte ori veți dori. Aici, la Constanța, am foarte buni prieteni, neștiuți. Știu foarte multe lucruri despre Constanța deoarece mi-am făcut vacanțele aici și aici e un public minunat. Aici, în Constanța, este un public confiscat de inteligență și de spirit. După cum spuneam pe vremuri: acolo unde există teatru există spirit, acolo unde există o biserică există Dumnezeu”, a declarat, după încheierea recitalului, inegalabilul Mălăele.

Prima ediție a FITIC „Blue Theatre” a fost organizată la Constanța, între 3 și 10 septembrie, de către Asociația Culturală Mișcarea Teatrală pentru Educația Tineretului, în colaborare cu TSC și Universitatea „Ovidius”, cu susținerea Primăriei Municipiului Constanța.

„Primăria evaluează impactul necesităţii evenimentelor în ce-i priveşte pe cetăţeni prin gradul lor de implicare. Acolo unde sunt oameni, acolo suntem şi noi. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât vom face lucruri mai bune. Primăria nu face lucruri doar de dragul de a le face, ci identifică interesul oamenilor şi acţionează acolo unde aceştia o doresc. Şi dacă teatrul este pe cale să redevină o tribună publică şi un pol de interes atât de puternic pentru cetăţenii oraşului, Primăria va susţine din toate puterile acest interes“, a declarat primarul Decebal Făgădău. La evenimentul de închidere a festivalului a participat şi viceprimarul Dumitru Babu, reprezentând autoritatea locală, care a fost alături de FITIC încă de la început, după cum au precizat organizatorii.

Citește și:

Traficul auto, blocat în zona Teatrului de Stat. Mălăele joacă în stradă

Leonte Năstase și invitații săi au scos „Melcul tehnocrat“ în stradă

Expoziție de grafică umoristică la FITIC

Evocări teatrale cu gust de cireșe și amintiri cu Maria Tănase, la Constanța

FITIC a făcut revoluţie culturală! Mălăele scoate teatrul în stradă la Constanţa!

Aventura „Blue Theatre“ continuă

„Lungs“ sau Despre cum mecanica relaţiei poate deveni artă

Supradoza de teatru independent dăunează grav nepăsării!

S-a deschis FITIC cu o întrebare de actualitate: „Mai avem nevoie de teatru“?

Constanța devine capitala internațională a teatrului independent!

Constanța va avea festival de teatru independent din 3 septembrie!



12