S-au călcat în picioare pentru o crenguţă de salcie sfinţită!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De duminica Floriilor „Mare e grădina Domnului”

S-au călcat în picioare pentru o crenguţă de salcie sfinţită!

Eveniment 29 Aprilie 2013 / 00:00 827 accesări

Fiecare sărbătoare mare la români înseamnă şi îmbulzeală la biserici! Aşa s-a întâmplat şi ieri, în majoritatea lăcaşurilor de cult, când s-a sărbătorit Duminica Floriilor, ziua în care Iisus a intrat în Ierusalim şi a fost întâmpinat cu ramuri de măslin. Cu această ocazie, preoţii sfinţesc ramuri de salcie (ele înlocuindu-le pe cele de măslin). În unele biserici, oamenii s-au călcat în picioare pentru a primi o crenguţă de salcie sfinţită sau pentru a lua anafură. Şi la Constanţa, oamenii au stat la coadă pentru a participa la slujbele religioase şi pentru a fi miruiţi de preoţi. Cei care au avut tărie de caracter şi s-au putut abţine de la alimente de origine animală au primit Sfânta Împărtăşanie şi „au mâncat din trupul şi sângele Domnului”. Cea mai frumoasă slujbă religioasă, aşa cum au spus mulţi enoriaşi, a fost organizată la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi a fost oficiată de un sobor de preoţi, alături de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La slujba de Florii au venit sute de credincioşi să asculte învăţămintele feţelor bisericeşti. Consilierul în comunicare în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, a spus că, în acest an, slujba de Florii de la catedrală s-a organizat în aer liber pentru că temperaturile au fost mai ridicate decât anul trecut.

RAMURILE DE SALCIE SFINŢITE APĂRĂ CASA DE RELE TOT ANUL ŞI ADUC SĂNĂTATE ŞI BELŞUG FAMILIEI

De Florii, din faţa bisericilor n-au lipsit nici comercianţii ambulanţi, cei mai mulţi de etnie romă, care sperau să câştige ceva din vânzarea crenguţelor de salcie nesfinţite şi a florilor de sezon, în special lalele şi liliac. Ei şi-au încercat norocul, dar n-au fost prea mulţumiţi de vânzări. Au spus că oamenii nu mai au bani. „Am venit să vând lalele pentru că am grădina plină. Le dau cu cinci bani, însă de dimineaţă nu am vândut decât câteva”, a spus o femeie care stătea în faţa Bisericii Adormirea Maicii Domnului II din Constanţa.

Şapte copii abandonaţi, botezaţi de Florii

Fiecare copil merită o şansă la o viaţă normală, o viaţă în care să aibă cui să-i spună mamă şi tată, în care să fie înconjurat de oameni care să-l iubească. Din păcate, nu toţi copiii au parte de normalitatea de care vorbim, unii dintre ei fiind părăsiţi de părinţi încă de la naştere. De multe ori, bebeluşii rămân nebotezaţi o lungă perioadă pentru că persoanele care le-au dat viaţă au uitat că au adus pe lume suflete de care trebuie să se îngrijească. De soarta unora dintre copii se ocupă, de câţiva ani, Primăria Cumpăna, împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care, în zilele de mare sărbătoare, „pun la cale“ creştinări ale copiilor abandonaţi, în bisericile din Cumpăna. S-au împlinit deja cinci ani de când, de cel puţin patru sau cinci ori pe an, sunt botezaţi astfel de prunci. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi ieri, când şapte copii au primit botezul chiar de la Înalt Prea Sfinţitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, care a oficiat slujba religioasă. La soarta copiilor s-au gândit şi câţiva oameni care au ales să le fie părinţi spirituali şi care s-au hotărât să-i boteze în ziua de Florii. „A devenit deja o tradiţie ca în bisericile de la noi să fie botezaţi copii abandonaţi şi mă bucur că de fiecare dată găsim naşi care chiar se preocupă de soarta micuţilor“, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.



12