Alte şapte cazuri de gripă au fost confirmate, în săptămâna 25 februarie - 3 martie, la Constanţa, au anunţat, ieri, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ). Potrivit directorului executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, în cazul tuturor bolnavilor este vorba despre virusul gripal de tip A, subtipul H1. Astfel, trei dintre cazurile de gripă sunt femei cu vârste de 24, 29 şi 59 de ani, care nu au necesitat internarea. „Evoluţia lor a fost una favorabilă, iar în prezent se află sub supravegherea medicilor de familie”, a declarat dr. Dina. Cel de-al patrulea caz este al unei femei de 69 de ani, din Constanţa, care se află internată în Clinica Medicală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Ea prezintă ca şi factori de risc obezitate, diabet zaharat, dar şi o afecţiune cardiacă (hipertensiune arterială), spun medicii. Cel de-al 5-lea caz de gripă ce a fost confirmat este al unei femei de 44 de ani, din Ovidiu, şi ea fiind internată, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa. Ambele paciente (şi cea din Constanţa, şi cea din Ovidiu) au o evoluţie bună a stării de sănătate, asigură specialiştii DSPJ. Nu acelaşi lucru se poate spune despre cazul unui bărbat de 41 de ani (al 6-lea caz), din Constanţa, care este internat la SCJU, la Secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI). Directorul medical al SCJU, dr. Cătălin Grasa, a declarat că pacientul, care are ca şi factori de risc obezitate de grad I/II, fiind şi un fumător înrăit (3-4 pachete de ţigări pe zi), este staţionar clinic, medicii inducându-i starea de comă. Reamintim că zilele trecute, la Constanţa, a mai fost confirmat un caz de gripă A/H1 (al 7-lea caz), un bărbat de 57 de ani, din Castelu, internat iniţial la SCBI Constanţa şi, ulterior, transferat la SCJU Constanţa, la secţia ATI. Pacientul, care a decedat pe 2 martie, prezenta ca factori de risc obezitate de gr. I/II, caz mediatizat la data decesului de cotidianul nostru.
ÎN PREZENT, ÎN CADRUL SISTEMULUI DE SUPRAVEGHERE A INFECŢIILOR RESPIRATORII ACUTE ŞI GRIPEI, MEDICII AU MAI RAPORTAT ALTE NOUĂ SUSPICIUNI CLINICE DE GRIPĂ, DIN CARE OPT PERSOANE NECESITĂ ÎNGRIJIRI PE PATUL DE SPITAL.
APROAPE 4.000 DE AFECŢIUNI RESPIRATORII De asemenea, la nivelul judeţului nostru au fost raportate aproape patru mii de cazuri de afecţiuni respiratorii. Mai exact, este vorba de 917 cazuri de pneumonii, din care 185 de persoane au primit tratament pe patul de spital şi 3.039 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii, din care 64 de persoane au fost spitalizate. „Faţă de săptămâna precedentă s-a înregistrat o scădere cu 3.87%, iar faţă de media ultimelor trei săptămâni s-a înregistrat o creştere cu 1.74%”, a declarat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. El a explicat că şi în cazul pacienţilor cu suspiciuni clinice de gripă au fost prelevate probele specifice şi au fost înainte specialiştilor Institutului „Cantacuzino” din Bucureşti pentru confirmare sau infirmare. Precizăm că până la această dată au fost vaccinate antigripal 48.708 persoane. În afară de vaccinare, medicii recomandă, ca şi metodă de prevenire a afecţiunilor respiratorii şi gripei, în primul rând asigurarea igienei personale riguroase, folosirea dezinfectantelor, folosirea batistelor de unică folosinţă la tuse ori strănut, o hidratare corespunzătoare (cel puţin doi litri de lichid pe zi) şi un consum mai mare de fructe şi legume.
Numărul total al deceselor cauzate de gripă, din acest sezon, a ajuns la opt, faţă de unul singur în perioada 2011-2012, informează Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile. Din totalul persoanelor decedate în acest sezon din cauza gripei, şase au fost infectate cu virusul A/H1, iar două cu virusul tip B. În perioada 25 februarie - 3 martie, la nivel naţional, numărul total de cazuri compatibile cu gripa şi alte infecţii respiratorii a fost 106.349, cu 6,5% mai mic decât cel înregistrat în săptămâna precedentă şi cu 9,2% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, a mai precizat sursa citată.