S-au decernat premiile Goncourt şi Renaudot

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-au decernat premiile Goncourt şi Renaudot

Monden 06 Noiembrie 2007 / 00:00 533 accesări

Scriitorul Gilles Leroy a fost recompensat, luni, cu cel mai prestigios premiu literar francez, Goncourt, pentru romanul său “Alabama Song”. Romanul este jurnalul imaginar al Zeldei, soţia scriitorului Scott Fitzgerald. Cartea, care a împrumutat titlul de la unul din cele mai cunoscute cîntece din “Mahagonny” de Bertold Brecht, a fost publicat la editura Mercure din Franţa. Gilles Leroy, în vîrstă de 48 de ani, este autorul a zece romane. A debutat ca jurnalist, iar la începutul anilor \'90 s-a dedicat exclusiv scrisului.

Copiii teribili ai Americii şi Parisului, cuplul turbulent şi scandalos format de Scott şi Zelda Fitzgerald a încarnat o anume idee de boem şi libertate, care a fost ilustrată foarte bine în “Marele Gatsby”. Gilles Leroy a explorat în romanul său culisele vieţii Zeldei, beţia de la începuturile relaţiei, modul în care a fost sedusă, în 1918, această frumoasă sudistă, fiica unui judecător din Alabama, de chipeşul ofiţer Scott Fitzgerald, care “dansează uimitor toate dansurile din lume” şi care aspiră să devină scriitor. Cei doi s-au căsătorit şi au devenit apoi parte a înaltei societăţi new-yorkeze: “Ni se plăteau averi pentru a face publicitate şi noi nu trebuia decât să facem efortul de a sosi acolo la timp, proaspeţi, zîmbitori şi în ţinute decente. Noi am inventat publicitatea şi marketingul”. La începutul anilor \'20, cei doi pleacă în Franţa, unde li se naşte primul copil, Patricia Frances (Patti). În 1924, Zelda se îndrăgosteşte de un aviator francez, Edouard Jozan. Scott îi separă, o răpeşte pe Zelda, o duce în Italia, unde o internează într-un spital psihiatric. Zelda începe să scrie: “Nu ştiam că Scott îmi citea jurnalele imediat ce ieşeam din cameră pentru a merge la plajă păzită de garda de corp. Cuvintele mele le copia, cîteodată dialoguri întregi, pagini întregi, care formau poveştile pe care le trimitea la New York pe la spatele meu”. Întors în Statele Unite, în anii \'30, cuplul nu mai atrage tabloidele. Scott este ruinat, Zelda este distrusă fizic şi psihic, iar instituţiile psihiatrice continuă acest proces cu electroşocuri şi lobotomii. Zeldei, care între timp s-a despărţit de Scott Fitzgerald, îi rămîne doar fiica sa, Patti. Scott a murit pe 21 decembrie 1940, iar Zelda, pe 10 martie 1948.

Premiul Goncourt, cel mai prestigios premiu literar din Franţa, a fost înfiinţat în 1903 şi recompenseaza “cea mai bună proză de ficţiune a anului”. Deşi nu este oficial legat de Premiul Goncourt, Premiul Renaudot este un fel de completare a acestuia, laureaţii fiind anunţaţi în acelaşi loc şi în aceeaşi zi ca primul: în prima zi de luni din luna noiembrie, la restaurantul Drouant din Paris. Premiul literar Renaudot pe 2007 a fost atribuit scriitorului Daniel Pennac pentru romanul “Chagrin d\'école”, apărut la prestigioasa editură Gallimard. “Chagrin d\'école” este un roman autobiografic, ce poate fi considerat o continuare a “Comme un roman”, în care autorul revine la anii săi de şcoală şi la modul în care reuşeşte să iasă din toropeala provocată de ceea ce numeşte “lenea sa cruntă”. În roman, autorul evocă figuri de profesori ideali şi propune, cu umor şi erudiţie, cîteva piste pentru a nu ceda toropelii ambiante şi a scăpa de fatalitatea eşecului şcolar.



12