Oameni de ştiinţă din SUA şi Hong Kong au reuşit indentificarea mai multor componente sintetice care par capabile să oprească replicarea viruşilor de gripă, inclusiv a temutei tulpini H5N1, care declanşează gripa aviară. Găsirea unor noi inhibitori virali a devenit foarte importantă în ultimii ani, după ce o serie de antibiotice puternice, precum oseltamivir, au devenit neputincioase în tratarea viruşilor de tip H1N1. În plus, ameninţarea declanşării unei pandemii de gripă aviară încă planează, pentru că nu există, în prezent, niciun tratament pentru restrîngerea proliferării tulpinii H5N1. Cercetătorii au scanat circa 230.000 de componente sintetice recunoscute în cataloagele Institutului American Împotriva Cancerului şi 20 dintre acestea ar putea fi eficiente împotriva tulpinii H5N1.Cea mai promiţătoare este cea identificată NSC89853.
În cadrul experimentului efecutat de specialiştii americani şi chinezi, celule umane au fost infectate separat, fie cu virisul gripei aviare H5N1, fie cu tulpina H1N1, iar componenta sintetică NSC89853 a oprit îmulţirea ambilor viruşi. Această descoperire reprezintă un pas înainte, dar cercetătorii au avertizat că este nevoie de cel puţin opt ani pentru producerea unui medicament eficient împotriva gripei aviare. Pînă atunci rămîne valabil avertismentul adresat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru ca fiecare ţară să îşi facă rezerve de oseltamivir şi zanamivir, două varietăţi ale aceleeaşi clase de antibiotice care s-au dovedit eficiente în oprirea multiplicării tuplinii de tip H5N1, ca măsură de protecţie împotriva unei eventuale epidemii mondiale de gripă. Totuşi, Centrul American de Prevenţie şi Control al Bolilor a dat publicităţii o avertizare, în luna martie, că 98% din eşantioanele de virus H1N1 au devenit rezistente la tratamentul cu oseltamivir, un medicament produs de Roche AG, cunoscut pe piaţă sub numele Tamiflu.
Viruşii şi bacteriile sînt organisme foarte rezistente, care luptă feroce pentru a supravieţui şi se adaptează rapid la toate medicamentele folosite pentru a le omorî. Industria farmaceutică nu reuşeşte să ţină pasul cu toate modificările virale care se înregistrează de la an la an.