S-au intensificat atacurile informatice în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-au intensificat atacurile informatice în România

Monden 21 Mai 2014 / 00:00 444 accesări

În 2013, numărul incidentelor cibernetice cu impact semnificativ asupra reţelelor de comunicaţii electronice destinate publicului a fost de 253, cele mai numeroase vizând serviciile de telefonie mobilă, potrivit datelor prezentate ieri de directorul executiv al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, la cea de-a 18-a ediţie a evenimentului Ziua Comunicaţiilor. În ultimul an, şase furnizori de reţele sau servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au raportat ANCOM incidente cu impact semnificativ. Numărul mediu de conexiuni afectate de un incident este de 79.000, iar durata maximă a unui incident a fost de 42 de ore, în timp ce durata medie - de aproximativ cinci ore. Durata unui incident reprezintă intervalul de timp dintre momentul în care serviciul începe să se degradeze şi până când acesta este restabilit la parametrii iniţiali. Pe tip de serviciu, cel mai afectat a fost, în 2013, cel de telefonie mobilă, cu aproape 10 milioane de conexiuni afectate.

ANCOM monitorizează, în prezent, implementarea Deciziei 512 cu privire la stabilirea măsurilor minime pentru protejarea reţelelor de comunicaţii electronice. Conferinţa internaţională telecom organizată la Bucureşti a reunit reprezentanţi de top din mediul de afaceri, universitar, ambasade, instituţii guvernamentale, dar şi jucători-cheie la nivel decizional, având în audienţă 20 de grupe: operatori telecom, furnizori telecom, firme IT&C, energie electrică, petrol şi gaze, alimentare cu apă şi canalizare / epurarea apelor uzate, auto, bănci, consultanţi, retail.

ÎN PAS CU LUMEA Conferinţa de la Bucureşti a avut loc la numai o zi după ce 97 de persoane din mai multe ţări au fost reţinute în cadrul unei operaţiuni ce a vizat programul informatic ”Blackshades”, folosit pentru a prelua de la distanţă controlul asupra calculatoarelor, în scopuri infracţionale. Utilizatorii ”Blackshades”, în traducere „umbre negre“, pot prelua de la distanţă controlul asupra unui calculator şi pot, de exemplu, să ajungă la fotografiile care sunt stocate în acesta, pot codifica fişierele sau activa în secret camera web. În unele cazuri, victimele unor astfel de atacuri au primit cereri de răscumpărare. Europol şi Eurojust au precizat că operaţiunea, care s-a derulat în coordonare cu FBI, poliţia federală americană, a durat două zile. Au fost desfăşurate percheziţii în 359 de locuri şi au fost reţinute 97 de persoane, fiind totodată confiscate cantităţi substanţiale de bani lichizi, arme ilegale, droguri şi peste 1.000 de hard-disk-uri. Ţările care au luat parte la operaţiune au fost Olanda, Belgia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Austria, Estonia, Danemarca, SUA, Canada, Chile, Croaţia, Italia, R. Moldova şi Elveţia. FBI a transmis mai multor ţări o listă cu suspecţii care se află pe teritoriul lor, după ce a reţinut doi dintre autorii programului.



12