Am scris ieri despre tânărul pugilist Irinel Orăscu (născut în 1992), de la BC Adan Constanţa, care este la un pas să renunţe la box după ce a câştigat medalii de aur la CN de cadeţi şi juniori, apoi a fost convocat la loturile naţionale. Într-o situaţie asemănătoare cu Orăscu este şi Ionuţ Băluţă, născut în 1993 şi legitimat la CS Năvodari, unde este antrenat de Ferodin Ablalim. „A fost exclus din lotul naţional pentru că nu mai făcea categoria. A revenit la club, s-a apucat iar de antrenamente, Primăria i-a repartizat şi o garsonieră, dar nu a durat prea mult. În ianuarie a spus că nu mai are nevoie de garsonieră şi a renunţat să mai vină la pregătire. Probabil că s-a plictisit de box, pentru că a avut şi probleme cu Poliţia, după ce a bătut câţiva tineri la un liceu constănţean”, a explicat Constantin Dinicu, director la CS Năvodari.
Din aceste două cazuri, dar şi din altele, se pare că unul dintre motivele pentru care unii cadeţi şi juniori renunţă la box este... plictiseala! Nevoiţi de la vârsta de 14 ani să participe la diferite competiţii oficiale, unde trebuie să se încadreze în limite de greutate, ei ajung să se sature de slăbire şi de pumni în cap înainte să împlinească 18 ani. „Este foarte importantă recuperarea tinerilor boxeri după o perioadă de încărcare foarte mare. O perioadă în care să facă înot sau alte sporturi recuperatorii şi în care să uite de box!”, a precizat antrenorul federal Valentin Vrînceanu. Concluzia: antrenorii trebuie să schimbe metodologia de pregătire şi să nu mai forţeze prea mult sportivii, încă de la vârste fragede.
FEDERAŢIA TREBUIE SĂ FIE MAI ATENTĂ CU CONFLICTELE DE INTERESE. O altă problemă delicată a fost ridicată de Ilie Floroiu, directorul CS Farul Constanţa. „Am mai multe exemple de gale de selecţie la care sportivii noştri au fost nedreptăţiţi de arbitri sau cei care au câştigat selecţia nu au fost reţinuţi la lot. Păi atunci de ce s-a mai organizat selecţia? La fel, există competiţii importante la care delegatul general sau persoana responsabilă cu delegarea arbitrilor sunt şi conducători de club, ceea ce înseamnă conflict de interese, pentru că arbitrii de la mese sunt şi ei oameni... Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la unele loturi naţionale: sunt antrenori care selecţionează după criterii numai de ei ştiute. În opinia mea, antrenorii de la loturi trebuie să se dezbrace de haina pe care o poartă la clubul lor! Toate acestea sunt probleme de organizare ale federaţiei, pe care dl. Vrînceanu le cunoaşte foarte bine. Cât despre problemele cu selecţia sportivilor noştri, nu prea avem ce face: trebuie să ne mulţumim cu ce vine la sală!”, a spus Floroiu. „Din păcate, prea mulţi sportivi se pierd când ajung în grija federaţiilor, nu doar în box, în toate sporturile!”, a concluzionat Elena Frîncu, directorul DSJ, încheind cu un sfat pentru antrenorii de box prezenţi: „Prea puţin contează un campion la copii: la juniori I şi la seniori ne interesează să iasă campioni!”