• SPECIALIŞTI • Specialiştii Direcţiei de Control în Sănătate Publică, în colaborare cu Serviciul Supraveghere/Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa, au decis redeschiderea Grădiniţelor cu Orar Normal nr. 3 şi nr. 4, din Medgidia, în care a evoluat focarul de dizenterie. Directorul adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov, a declarat că trebuie respectate cu rigurozitate o serie de măsuri ce au fost bine trasate de specialiştii DSPJ. „Se va respecta următoarea conduită epidemiologică: pot reveni în colectivitate toţi copiii care au fost prezenţi în grădiniţă în perioada 12-19.10.2009 şi care au adeverinţă de la medicul curant cu menţiunea „clinic sănătos” şi au trei rezultate negative consecutive la examenul coprobacteriologic”. De asemenea, pot reveni, fără alte investigaţii, copiii care au absentat întreaga perioadă în săptămâna 12-19.10.2009”, a explicat dr. Mihaela Dinisov.
• DECIZIE RADICALĂ • Directorul Direcţiei de Control în Sănătate Publică din Constanţa, dr. Adrian Pavlov, declara, la acea dată, că decizia radicală a fost luată tocmai pentru a stopa şi alte posibile îmbolnăviri. În cursul zilei de 15 octombrie, la Grădiniţa nr. 3, absenteismul a înregistrat valori crescute, de peste 50%, potrivit reprezentanţilor DSPJ. Acelaşi absenteism s-a constatat, ulterior, şi la Grădiniţa nr. 4, din Medgidia. La rândul său, directorul adjunct al DSPJ, anunţa că la Grădiniţa nr. 3, patru probe în rîndul personalului au ieşit pozitive, la fel şi în cazul a 28 de copii, în vreme ce la Grădiniţa nr. 4, zece probe au ieşit pozitive în rîndul personalului, la fel şi în cazul a 26 de copii. “Personalul grădiniţelor cu coproculturi pozitive pentru Shigella Sonne S efectuează tratament de sterilizare în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa”, a mai declarat dr. Dinisov.
• RECOMANDĂRI • Medicii DSPJ Constanţa au recomandat părinţilor să se prezinte cu copiii care au simptomatologie specifică, adică febră, vărsături, dureri abdominale, la cabinetele medicilor de familie sau la Urgenţa Spitalului Municipal Medgidia. Ca şi măsuri ce au fost instituite imediat de către medicii DSPJ precizăm, de asemenea, declanşarea investigaţiei epidemiologice (efectuarea anchetei la fiecare caz internat în Spitalulul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, cît şi la cazurile prezentate la Urgenţa Spitalului Municipal Medgidia şi la cabinetele medicale individuale - medici de familie), dar şi identificarea tuturor consumatorilor şi bolnavilor. Totodată, pentru că a anunţat prea tîrziu numărul îmbolnăvirilor, directorul Grădiniţei nr. 3 a primit o amendă de 4.000 lei.