Sauditul Abd al-Nashiri a fost deţinut într-un centru secret al CIA din Bucureşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
USA Today:

Sauditul Abd al-Nashiri a fost deţinut într-un centru secret al CIA din Bucureşti

Externe 22 Septembrie 2010 / 00:00 425 accesări

Un saudit acuzat de implicare în atacul care a vizat în 2000 nava militară americană USS Cole, în Yemen, a fost adus, probabil în 2004, într-un centru secret de detenţie din Bucureşti, în cadrul programului CIA de interogare a suspecţilor de terorism, dezvăluie “USA Today”, în ediţia online. O organizaţie pentru drepturile omului şi avocaţii suspectului le-au cerut procurorilor polonezi să ancheteze detenţia şi tratamentul la care acesta a fost supus într-o fostă închisoare secretă a CIA din Polonia.

Abd al-Rahim al-Nashiri este primul suspect de terorism încarcerat într-un centru CIA care a intentat o acţiune legală în Polonia, explică Amrit Singh, un reprezentant al organizaţiei pentru drepturile omului. Mikolaj Pietrzak, avocatul lui al-Nashiri din Polonia, a declarat că el a depus reclamaţia. Al-Nashiri, suspectat de comiterea atacului împotriva navei militare americane USS Cole, în Yemen (în octombrie 2000), a fost capturat la Dubai, în noiembrie 2002 şi mutat iniţial într-o închisoare CIA din Afganistan, numită Salt Pit. În scurt timp, a fost transferat la o închisoare CIA din Thailanda, înainte de a fi adus în Polonia, pe 5 decembrie 2002, împreună cu un alt suspect, Abu Zubayda. Potrivit registrelor curselor aeriene, al-Nashiri a fost mutat din Polonia în Rabat (Maroc), pe 6 iunie 2003, unde a stat până pe 22 septembrie 2003, când a fost mutat la Guantanamo Bay. Pe 27 martie 2004, suspectul a fost transferat din nou la Rabat, iar apoi a fost dus în presupusa închisoare CIA care exista la Bucureşti. În august, AP a relatat că un alt suspect, Khalid Sheikh Mohammed - un lider al-Qaida suspectat de organizarea atentatelor din 11 septembrie 2001 - a fost adus într-un centru secret de detenţie din Bucureşti, în toamna anului 2003, în cadrul programului CIA de interogare a suspecţilor de terorism. Potrivit Associated Press, în septembrie 2003, un avion Boeing 737 utilizat de CIA a efectuat mai multe curse pentru transferul unor suspecţi de terorism. Avionul a decolat de la Kabul (Afganistan), de unde agenţii CIA l-au luat pe Mustafa al-Hawsawi, suspectat de implicare în organizarea atentatelor de la 11 septembrie. De acolo, avionul a zburat spre Szymany (Polonia), de unde a fost luat Khalid Sheikh Mohammed, suspectat că ar fi principalul organizator al atacurilor care au vizat New York şi Washington. Potrivit AP, Sheikh Mohammed a fost adus la Bucureşti, în noua închisoare secretă care avea numele de cod Britelite. Următoarea cursă a fost la Rabat (Moroc), unde se pare că exista o închisoare secretă a CIA. În dimineaţa zilei de 23 septembrie 2003, avionul Boeing 737 decola de la Rabat. La bord erau Mustafa al-Hawsawi, Abu al-Nashiri, Abu Zubaydah şi Ramzi Binalshibh. A doua zi, cei patru au ajuns la Guantanamo Bay, cu câţiva ani mai devreme decât dezvăluiseră autorităţile americane. Potrivit AP, cei patru au fost transferaţi la Guantanamo dar ulterior au fost mutaţi în alte centre de detenţie, pentru ca justiţia americană să nu le ofere acces la avocaţi. Transferul le-a permis americanilor să continue încă doi ani interogările în centre secrete, după care le-au permis suspecţilor să discute cu avocaţi şi organizaţiilor pentru drepturile omului să conteste deţinerea acestora.

În noiembrie 2005, organizaţia Human Rights Watch (HRW) afirma că Polonia şi România probabil au permis CIA să înfiinţeze pe teritoriile lor închisori pentru deţinerea unor suspecţi al-Qaida. Organizaţia, care cita registrele de zbor ale avioanelor americane, aprecia că CIA ar fi putut amenaja închisori secrete în Europa de Est.



12