Bolnavii care se află în stări terminale sau suferă de patologii grave nu pot fi vindecaţi fără un tratament transfuzional, iar nivelul de dezvoltare al biotehnologiilor umane nu permite înlocuirea sîngelui cu alte remedii. Din acest motiv, donarea de sînge este importantă, însă în România numărul celor care fac acest lucru este destul de mic. Situaţia este similară şi la Constanţa, unde sîmbătă a avut loc un simpozion pe această temă. "Cu o întîrziere de trei zile, am reuşit să celebrăm Ziua Donatorului. Am ales sîmbăta deoarece majoritatea cadrelor medicale pe care le-am invitat lucrează în timpul săptămînii. Vor fi prezentate o serie de lucrări pe care le-au realizat asistentele din
Temele abordate de către cei prezenţi au fost legate de numărul mic de donatori şi de soluţiile care pot fi găsite ca oamenii să înţeleagă importanţa donării. "Din păcate, foarte mulţi constănţeni nu ştiu ce înseamnă să donezi sînge. Mai mult decît atît, campaniile în legătură cu această problemă ar trebui să fie duse mai intens şi mai ales în şcoli, deoarece copiii sînt mai receptivi. De asemenea, trebuie încurajaţi donatorii fideli, cei care vin la noi de două ori pe an", a adăugat dr. Carmen Istutudor. Centrul Regional de Transfuzii Constanţa se confruntă cu o scădere alarmantă a donatorilor de sînge cu 30% faţă de anii precedenţi, deşi în timpul sezonului estival numărul solicitărilor creşte. Dr. Istudor a declarat că numărul scăzut de donatori la nivelul judeţului Constanţa, se menţine totuşi constant, deşi în anii trecuţi erau înregistrate peste o mie de persoane care donau sînge. Istudor consideră că o principală cauză a scăderii numărului donatorilor o reprezintă migraţia sezonieră a forţei de muncă în timpul verii, în special din agricultură, turism şi construcţii, iar donatorii nu se mai pot prezenta la centru. Cadrele medicale care au fost prezente la simpozionul organizat cu ocazia Donatorului de Sînge spun că numărul celor care vin într-un an la Centrul de Transfuzii este de 10.000 de persoane, dar că ar trebui să fie cu aprox.40% mai mare, pentru a fi evitată lipsa sîngelui din unităţile medicale.
Centrul Regional de Transfuzii Constanţa asigură necesarul de sînge pentru spitalele din Mangalia, Eforie Sud, Medgidia, Cernavodă, iar cele mai mari cereri vin, în special, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa care este principalul solicitant. De cele mai multe ori, specialiştii contează, în primul rînd, pe ajutorul medicilor care apelează la rudele pacientului să doneze sînge pentru a se putea furniza cantităţile necesare salvării de vieţi. Oricine poate dona sînge cu condiţia să aibă o stare de sănătate bună şi să aibă domiciliul în judeţul Constanţa. În prezent, donatorii primesc un bon valoric de 300 de mii de lei care va ajunge în curînd la 500 de mii de lei. Donatorilor li se mai oferă o adeverinţă medicală tip scutire pentru două zile, 50% gratuitate pe o linie de transport urban pe două luni. La cinci donări efectuate pe parcursul a doi ani, bonul valoric este de 600 de mii. Pot dona sînge femeile cu vîrste cuprinse între 18 şi 60 de ani şi bărbaţii cu vîrste cuprinse între 18 şi 62 de ani care nu au suferit de hepatită epidemică, TBC, sifilis sau HIV.