Scădere spectaculoasă a numărului de avorturi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa

Scădere spectaculoasă a numărului de avorturi!

Eveniment 05 Martie 2011 / 00:00 982 accesări

Judeţul Constanţa înregistrează o scădere semnificativă a numărului de avorturi în 2010, comparativ cu 2009, potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Directorul executiv al DSPJ Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat că, în 2009, medicii din judeţ raportau 6572 de avorturi, în vreme ce, în 2010, cifra a fost de 4513, ceea ce reprezintă o scădere cu 2059 de avorturi. Medicii susţin că dacă cifra raportată este una reală, asistăm la un rezultat pozitiv al tuturor informărilor ce au fost întreprinse în ultima perioadă de către medicii de familie, specialiştii din planingul familial, dar şi de către medicii ginecologi. Vicepreşedintele Societăţii Române de Obstetrică Ginecologie din România, totodată şi preşedintele Comisiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Colegiului Medicilor din România, medic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, prof. univ. dr. Vlad Tica, a declarat că populaţia a început să conştientizeze că, într-adevăr, avortul nu mai constituie o metodă contraceptivă, aşa cum nu de puţine ori s-a spus.

11 CHIURETAJE LA ACTIV. Din păcate, în ciuda faptului că de ani buni pe piaţă au apărut numeroase metode contraceptive, multe femei apelau la... avort. Ioana P, de 29 de ani, din Constanţa, a trecut pe la ginecolog, pentru chiuretaje, de nici mai mult, nici mai puţin de 11 ori. Tânăra a povestit că în câteva dintre situaţii s-a „trezit” gravidă şi că nu se aştepta la sarcini, mai ales că nu au apărut modificările specifice unei femei însărcinate. De vină au fost şi prezervativele care s-au rupt în timpul contactului sexual, dar şi, spune ea, ignoranţa. Recunoaşte că ar fi putut evita cel puţin trei avorturi, însă chiar nu ia păsat. Pentru Ioana, avortul aproape că nu mai însemna mare lucru, şi asta pentru că a avut norocul să nu aibă complicaţii. De fiecare dată a trecut cu bine peste micile intervenţii. Medicii spun că este cu adevărat o norocoasă, pentru că riscurile avorturilor nu sunt deloc de neglijat. Pe lângă faptul că mulţi consideră avortul o „crimă”, el pune în pericol viaţa pacientei, avortul fiind un risc de deces, nu doar în sarcini în luni avansate.

RISCURI. Prof. univ. dr. Tica vorbeşte despre riscurile avortului, acestea fiind chiar înfricoşătoare. „În primul rând există riscul anesteziei (dacă ea nu este realizată corect pot apărea infarctul şi convulsiile care, necontrolate, pot duce la deces, n.r.). Apoi putem vorbi despre efectul pe termen lung, şi ne referim la infertilitate. De asemenea, dacă avortul nu este realizat cu instrumentar corect sterilizat pot apărea infecţii severe (şi în acest caz putând să se ajungă la deces, n.r.). Nu în ultimul rând, putem vorbi şi de posibile complicaţii ale sarcinii ulterioare”, explică profesorul. De asemenea, unele studii au arătat că avorturile pot duce şi la creşterea riscului de cancer mamar. Totodată, majoritatea femeilor manifestă stări emoţionale puternice, respectiv sindrom de stres posttraumatic.



12