Scăderea leului poate scumpi preţul zahărului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scăderea leului poate scumpi preţul zahărului

Social 09 Ianuarie 2009 / 00:00 459 accesări

Deprecierea leului poate genera panică şi prognoze aberante, ceea ce ar însemna creşteri necontrolabile de preţuri şi fără suport în industria zahărului. Acestea sînt temerile reprezentantului general al “Agrana” România, Emilian Dobrescu, care s-a arătat îngrijorat de amplitudinea deprecierii monedei naţionale, considerînd că o scădere de 1,2% pe zi este “imensă”. “Bineînţeles că prima schimbare cauzată de slăbirea leului în raport cu euro se va produce la preţ, chiar dacă stocurile existente vor mai atenua sau întîrzia această modificare. Alte schimbări, pe plan operaţional şi financiar, depind de resursele proprii şi de situaţia din piaţă”, a declarat Dobrescu. Acesta susţine că, deocamdată, activitatea companiei nu a avut de suferit în mod direct, dar deprecierea leului va avea repercusiuni, în condiţiile în care zahărul brut din import şi sfecla de zahăr sînt cotate în dolari sau euro. “Şi majoritatea utilităţilor, combustibilul şi energia, depind de cursul valutar şi ne aşteptăm ca şi acestea să se reajusteze foarte rapid”, a apreciat directorul producătorului de zahăr. Totodată, el este de părere că, pentru a diminua efectele deprecierii leului, firmele ar trebui să încheie contracte în valută forte, să apeleze la derivate şi la o disciplină financiară mai dură. Producătorul de zahăr Agrana România este controlat, în proporţie de 91,12%, de Agrana Zucker din Austria, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului deţine o participaţie de 4,05%. Compania deţine trei fabrici de zahăr la Buzău, Roman şi Ţăndărei, cea din urmă aflată în conservare.



Ştiri recomandate

12