„Scaiul”, la a 50-a reprezentaţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un omagiu adus comediei

„Scaiul”, la a 50-a reprezentaţie

Cultură 16 Februarie 2013 / 00:00 552 accesări

Parcă mai ieri - şi nu acum exact cinci ani şi trei luni - spectacolul „Scaiul”, de Georges Feydeau, în regia maestrului Ion Lucian, îmbogăţea repertoriul Teatrului de Stat Constanţa (TSC), numărându-se, încă de la prima reprezentaţie, printre preferinţele publicului. Succesul de care se bucură este confirmat şi acum, când „bifează” 50 de reprezentaţii şi tot atâtea seri de aplauze. Momentul aniversar este programat chiar în această sâmbătă, de la ora 19.00, pe scena TSC.

Adepţii terapiei prin teatru se vor amuza copios, dar vor avea şi prilejul să vadă pe aceeaşi scenă actori din generaţii diferite. În primul rând, publicul îi va (re)vedea pe „decanii de vârstă” ai scenei dramatice constănţene, în prezent colaboratori ai TSC, Ileana Ploscaru (baroana Duvernier) şi Alexandru Mereuţă (Firmin). Pe scenă vor mai evolua Dana Dumitrescu (amanta scai, Lucette), Mihai Sorin Vasilescu (Generalul), Adrian Dumitrescu (Bois d’Enghien) şi alţi actori apreciaţi de public, unii înlocuiţi pe parcurs, ca de exemplu, Cosmin Mihale, care i-a luat locul lui Pavel Bârsan, în savurosul rol al lui Bouzin. De asemenea, a 50-a reprezentaţie coincide şi cu un debut, pentru Ionuţ Alexandru, cu care, de acum încolo, Andrei Cantaragiu va împărţi rolul lui Antonio.

BUCURII, AMINTIRI, TRISTEŢI De-a lungul celor 50 de întâlniri, spectacolul „s-a aşezat”, cum le place actorilor să zică, devenind o plăcere pentru artiştii care îl joacă cu bucurie, chiar dacă „Scaiul” constănţean a suferit şi momente grele. Primul s-a produs în 24 august 2011, când Eugen Mazilu, interpretul lui Chenneviette, a părăsit scena vieţii. Al doilea moment dificil s-a produs în 2012, pe 31 martie, când creatorul „Scaiului” constănţean, maestrul Ion Lucian, trecea în lumea umbrelor. „Este un moment aniversar, dar şi un omagiu adus memoriei regizorului spectacolului, Ion Lucian. Cu acest spectacol, am făcut turnee de succes în ţară. „Scaiul” este un spectacol pe care publicul nu l-a uitat”, a spus directorul de producţie al TSC, Bogdan Caragea.

NET

Parcă nu demult, regretatul actor şi regizor Ion Lucian anunţa presei constănţene premiera comediei „Scaiul”, de Georges Feydeau, vorbind despre dificultatea de a-i alege titlul potrivit. Regizorul, care realizase el însuşi traducerea textului original din limba franceză, mărturisea că titlul original, „Un fil a la patte” ( n.r. un fir în palmă), îl punea în încurcătură. Însă, „salvarea” a venit dintr-un dicţionar de argou francez, unde sintagma era sinonimă cu „amanta scai”. Iniţial, a numit spectacolul „Lipitoarea”, dar comedia a trecut proba „de foc” a publicului cu titlul „Scaiul”, continuând să ocupe un rol special în sufletele celor care îndrăgesc teatrul. Astfel că, de la data premierei, 17 noiembrie 2007 şi până în prezent, spectacolul se joacă cu o bucurie umbrită doar de grelele despărţiri.



12