Scandal diplomatic! Ancheta atentatului din Manchester, subminată de scurgerile de informaţii în presa din SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Suntem furioși. Este absolut inacceptabil“ - Distribuirea informațiilor despre atac către SUA, oprită!

Scandal diplomatic! Ancheta atentatului din Manchester, subminată de scurgerile de informaţii în presa din SUA

Externe 25 Mai 2017 / 16:32 741 accesări

Ministrul de Interne al Marii Britanii, Amber Rudd: ”Poliția britanică a fost foarte clară în privința faptului că dorește să controleze fluxul de informații pentru a proteja integritatea operațională, elementul surprizei, așa că este enervant dacă sunt d

Ministrul de Interne al Marii Britanii, Amber Rudd: ”Poliția britanică a fost foarte clară în privința faptului că dorește să controleze fluxul de informații pentru a proteja integritatea operațională, elementul surprizei, așa că este enervant dacă sunt d

Un nou scandal diplomatic cu implicaţii severe de securitate se iveşte la orizont. Este vorba despre scurgeri de informaţii în presa americană pe subiectul atentatului de la Manchester, Marea Britanie. "Suntem furioși. Este absolut inacceptabil", a reacționat o sursă guvernamentală britanică. Mai mult decât atât, Marea Britanie a suspendat distribuirea de informații despre atacul din Manchester agențiilor americane de aplicare a legii, informează presa britanică. Poliția, Downing Street și Departamentul ministerial au refuzat să comenteze în privința acestui subiect, dar Theresa May îl va confrunta pe Donald Trump, cu ocazia summitului NATO din Bruxelles, în privința scurgerilor de informații, conform presei britanice. Scurgerile de informații includ sugestii cum că membrii familiei atacatorului au avertizat serviciile de securitate că este un individ periculos, că aceștia erau îngrijorați față de brusca sa radicalizare, reușiseră să-l convingă să-i însoțească în Libia și îi confiscaseră pașaportul. Se pare că membrii familiei sale i-au returnat însă pașaportul lui Abedi după ce acesta i-a convins că va merge în pelerinaj la Mecca.

Amber Rudd, ministerul de Interne al Marii Britanii, a recunoscut anterior faptul că Abedi era vizat de serviciile de securitate britanice ”până la un anumit punct”. Serviciile de informații britanice vor trebui însă să se confrunte cu întrebări despre măsurile de monitorizare luate la întoarcerea lui Salman în Marea Britanie.

Comentând dezvăluirile de informații ale publicației „The New York Times“ cu privire la fotografii ale fragmentelor bombei și rucsacului folosit de Abedi pentru a-și ascunde dispozitivul explozibil, Consiliul Național al Șefilor de Poliție din Marea Britanie a transmis că ”acestea subminează investigația și încrederea victimelor, martorilor și familiilor lor”.

Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, a descris joi scurgerile de informații ale presei americane ca fiind ”enervante”, după ce detalii despre atacatorul Salman Abedi, inclusiv dezvăluirea numelui său, au apărut pentru prima dată în presa de peste ocean. Șefii Poliției din Manchester au condamnat de asemenea dezvăluiri ale unor eventuale dovezi în timpul desfășurării anchetei. Dezvăluirile presei americane sunt considerate ca fiind ”complet inacceptabile” de către Marea Britanie. Publicația „The New York Times“ a descris imaginile ca aparținând forțelor de aplicare a legii, dar nu a specificat de unde a obținut fotografiile publicate. Ziarul a publicat de asemenea și o hartă cu localizarea victimelor atacului.

Ministrul de Interne al Marii Britanii a declarat că ”poliția britanică a fost foarte clară în privința faptului că dorește să controleze fluxul de informații pentru a proteja integritatea operațională, elementul surprizei, așa că este enervant dacă sunt dezvăluite informații din alte surse și am solicitat prietenilor noștri ca acest lucru să nu se mai întâmple”.

Ce a scris „New York Times“

Bomba era puternică și sofisticată, potrivit fotografiilor poliției, publicate și analizate miercuri de „New York Times“, dezvăluiri care au provocat indignarea Londrei. Analiza inițială a bombei - pe baza elementelor fotografiate și recoltate la locul atentatului - nu permite să se deducă tipul sau cantitatea de explozibil care compunea încărcătura principală, dar permite presupunerea că era vorba de un dispozitiv artizanal fabricat după o "analiză atentă și cu grijă", scrie cotidianul american, citat de AFP. El publică în exclusivitate opt fotografii care arată diferite elemente ale dispozitivului exploziv, între care detonatorul, o baterie, fragmente ale unui rucsac albastru și bucăți de metal și șuruburi. Aceste elemente, analizate de artificieri intervievați de NYT, permit să se deducă faptul că bomba era "puternică, dotată cu încărcătură ultrarapidă, dar și că șrapnelul (bucățile de metal) a fost dispus cu grijă și metodic" pentru a face cât mai multe victime. Bomba, care se afla într-un rucsac mai degrabă decât într-o vestă, era destul de puternică pentru a propulsa torsul sinucigașului departe de locul exploziei și a devasta o suprafață mare în formă de semicerc, unde au fost și cele mai multe victime, subliniază cotidianul. Publicația insistă asupra faptului că bomba era dotată cu un detonator neobișnuit care conținea un mic circuit imprimat și nu un simplu întrerupător, cum este cazul adeseori. Prezența piesei electronice ar putea sugera un temporizator sau chiar un receptor pentru declanșare de la distanță, sau poate chiar o combinație între cele două. Potrivit experților intervievați de „New York Times“, s-ar putea ca această posibilă combinație să fi fost instalată pentru a oferi diverse opțiuni declanșării exploziei de către sinucigaș sau de celula care a planificat atentatul. Dispozitivul mai era dotat cu o baterie mai puternică decât cele utilizate în general pentru acest tip de bombe. Acestea sunt tot atâtea indicii că artificierul care a confecționat bomba "s-a străduit să fabrice un detonator fiabil".

Canalul de televiziune NBC a avut și el informații din partea unui responsabil american apropiat serviciilor britanice, care i-ar fi declarat că a fost vorba de o "bombă mare, sofisticată", fabricată cu materiale dificil de obținut în Marea Britanie, ceea ce ar proba - potrivit acestui responsabil - că sinucigașul a avut complici.

Responsabili britanici au reacționat cu mânie miercuri după ce „New York Times“ a publicat fotografii judiciare de la locul atentatului din Manchester Arena, care ar fi fost divulgate de serviciile de informații americane, potrivit DPA. "Suntem furioși. Este absolut inacceptabil", a reacționat o sursă guvernamentală britanică, adăugând că "problema a fost ridicată la fiecare nivel corespunzător de autoritățile britanice omologilor lor americani". Poliția națională de luptă împotriva terorismului a Marii Britanii a reacționat de asemenea, afirmând că scurgerile de informații au subminat ancheta asupra atentatului de luni seara, în care 22 de persoane au fost ucise. "Apreciem foarte mult relațiile pe care le avem cu partenerii noștri de încredere din serviciile de informații, de aplicare a legii și de securitate din toată lumea", a spus un purtător de cuvânt al poliției antitero. "Când această încredere este încălcată, faptul compromite aceste relații și ne afectează investigațiile și încrederea victimelor, martorilor și familiilor acestora", a continuat el. "Acest prejudiciu este și mai important când implică divulgarea neautorizată a unor probe potențiale aflate în centrul unei importante anchete împotriva terorismului", a adăugat el. La rândul său, primarul orașului Manchester, Andy Burnham, a scris într-o postare pe Twitter: "M-am plâns ambasadorului american de aceste scurgeri de informații din SUA și am fost asigurat că ele vor înceta. Nu au încetat. Arogant, greșit și nerespectuos față de Manchester".

Tatăl autorului atentatului a făcut parte dintr-o fostă grupare islamistă

Tatăl presupusului autor al atentatului de la Manchester a fost membru al Grupului de luptă islamic libian (LIFG), foarte activ în anii '90, a declarat joi un oficial al forțelor de securitate de la Tripoli, relatează AFP. „Da, a fost membru al LIFG”, ostil regimului Muammar Gaddafi, a declarat Ahmed Ben Salem, purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate libiene, în legătură cu Ramadan Abedi, care a fost arestat miercuri în capitala libiană. Fiul său, Salman, este presupusul autor al atentatului în care au fost ucise 22 de persoane și rănite cel puțin 60 luni seara, la ieșirea de la un concert la Manchester, în nord-vestul Angliei. El a murit în atacul revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). Urmărit de regimul Gaddafi, la fel ca alți membri ai LIFG, Ramadan Abedi și-a găsit refugiu în Marea Britanie înainte de a reveni în țară în 2011 pentru a lupta alături de rebeli împotriva forțelor fidele lui Gaddafi în timpul revoltei din același an, potrivit mass-media britanice. După căderea regimului Gaddafi, el a ocupat o funcție de conducere în cadrul Direcției de poliție din Tripoli, a adăugat Ben Salem care nu a putut preciza dacă acesta se mai află în funcție. „Ancheta este în curs de desfășurare. El este în continuare interogat. Nu pot da mai multe detalii”, a adăugat Ben Salem.

Theresa May: Nivelul de amenințare se menține critic

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat joi că "nivelul de amenințare teroristă se menține critic, iar cetățenii trebuie să rămână vigilenți", în urma unei decizii luate într-o şedinţă de urgenţă a cabinetului de securitate COBRA, relatează site-ul „The Guardian“. Totodată, Theresa May a precizat că îi va spune "în mod clar președintelui Donald Trump că informațiile transmise între agențiile de aplicare a legii trebuie să rămână securizate", atunci când se va întâlni cu președintele american la summitul NATO. Premierul Marii Britanii a mai precizat că va colabora "cu partenerii internaționali pentru combaterea terorismului" în cadrul summitului de la Bruxelles.

Vineri, Theresa May va participa la summitul G7 din Italia, unde va "conduce o discuție privind combaterea terorismului, despre modul în care vom colabora pentru a preveni comploturile online pentru comiterea atacurilor teroriste și despre cum putem opri răspândirea ideologiei extremiste de ură pe mediile sociale". "Îmi exprim gratitudinea pentru susținerea și pentru condoleanțele primite de către Marea Britanie din partea partenerilor internaționali în ultimele zile. G7 și NATO ne vor permite să lucrăm mai strâns împreună pentru a învinge răul terorismului", a spus May.

Campanie online de strângere de fonduri pentru victimele din Manchester

Actorul britanic în vârstă de 39 de ani Tom Hardy a inițiat o campanie online de strângere de fonduri pentru victimele atacului din Manchester pe JustGiving, sperând să strângă 15.000 de lire pentru Societatea de Cruce Roșie din Marea Britanie pentru că „familiile și copiii vor avea nevoie de sprijin”. Tom Hardy s-a implicat în ajutorarea persoanelor afectate de explozia de pe stadionul din Manchester. Miercuri dimineață, actorul strânsese 44% din ținta sa. "Ce s-a întâmplat la concertul Arianei Grande din Manchester a fost o tragedie: familii și copii atacați și uciși într-un loc în care ar fi trebuit să fie în siguranță și să se bucure de concert. Este o atrocitate de neimaginat", a scris vedeta pe site-ul de strângere de fonduri: "Nu există cale de întoarcere pentru cei ce au pierit într-un mod atât de laș și brutal. Sunt profund întristat de ceea ce s-a petrecut și nu este nicio îndoială că terorismul este un lucru malefic. Sper că putem strânge fonduri ca un gest de bunăvoință și iubire, cu scopul de a contribui într-un fel minim la repararea măcar a unei părți din răul comis. Vor fi multe de făcut și pentru mulți începutul unei noi vieți fără cei pe care îi iubesc, o viață stricată irevocabil de acțiunile unei crime ce nu are niciun motiv, fiind un act de violență fără sens, crud, laș și barbar”.

Hardy a spus că parcursul recuperării pentru cei afectați va fi unul „inimaginabil”, dar Societatea de Cruce Roșie Britanică poate ajuta. „Terorismul este înfiorător. Uciderea familiilor inocente și a copiilor este inacceptabilă”, a scris el: „Compasiunea mea profundă se îndreaptă către victimele inocente și martorii acestei atrocități. Vă rog să îi ajutați cum puteți".

Investigaţii în mai multe ţări europene pentru găsirea complicilor

Autorităţile din mai multe ţări europene caută eventuali complici ai lui Salman Abedi, autorul atentatului sinucigaş comis în Marea Britanie, existând informaţii că islamistul ar face parte dintr-o celulă care a fabricat mai multe bombe şi că recent ar fi vizitat Germania, relatează DebkaFile. Salman Abedi, teroristul în vârstă de 22 de ani care a comis atacul sinucigaş la concertul din Manchester, călătorise în oraşul german Dusseldorf cu doar patru zile înainte de atentatul soldat cu 22 de morţi şi peste 60 de răniţi. Potrivit revistei „Focus“, islamistul se deplasase de la Manchester în Dusseldorf şi retur fără a fi monitorizat de serviciile de securitate. În plus, Salman Abedi călătorise şi în Frankfurt, în 2015. Poliţia şi serviciile secrete germane încearcă acum să afle dacă Salman Abedi avea contacte cu islamişti din Germania. Potrivit unor surse citate de site-ul israelian de informaţii militare DebkaFile, operaţiuni pentru identificarea membrilor celulei teroriste din care făcea parte Salman Abedi au loc în mai multe ţări vest-europene.



12