Scandal fără precedent la Summitul NATO! Trump acuză isteric statele UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuzaţii incredibile

Scandal fără precedent la Summitul NATO! Trump acuză isteric statele UE

Externe 11 Iulie 2018 / 16:19 1205 accesări

Este scandal fără precedent între liderii lumii, reuniţi la această oră la Bruxelles. Donald Trump a lansat un violent atac la adresa Germaniei, pe care o acuză că este "prizoniera" Rusiei, pentru că ea cumpără de la Moscova "o mare parte a energiei sale".

De cealaltă parte, oficialii europeni i-au cerut ferm liderului american să îşi revizuiască tonul.

Un NATO puternic ''e bun pentru Europa şi e bun şi pentru SUA''

O Organizaţie a Tratatului Nord-Atlantic puternică ''e bună pentru Europa şi e bună pentru Statele Unite ale Americii'', a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul conferinţei NATO Engages şi a evidenţiat că una dintre temele cele mai spinoase ale Summit-ului de miercuri şi joi este rezolvarea diferenţelor între contribuţiile financiare ale ţărilor aliate. "Trebuie să recunoaştem că sunt neînţelegeri între aliaţi (...) Este important ca acest summit să arate că, în ciuda neînţelegerilor şi în ciuda discuţiilor deschise, vom putea lua decizii şi sunt încrezător că vom face asta", a spus el. Acesta s-a declarat încrezător că la Summit va exista o înţelegere în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare. "Suntem cu toţi de acord că povara financiară nu este împărţită în mod egal în cadrul NATO", a spus oficialul. Mai mult, Stoltenberg a afirmat că e conştient de faptul că "mulţi politicieni aleg să cheltuiască mai mult pe altceva şi nu pe apărare" şi a dat propriul exemplu. "Am fost în favoarea acestui lucru, când am fost ministru al Apărării în Norvegia, să tai din bugetul Apărării. Dar să nu spuneţi la nimeni. Dar asta era în anii '90", a punctat el.

Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic a afirmat că "o NATO puternică e bună pentru Europa şi e bună pentru Statele Unite ale Americii". "Două războaie mondiale şi un Război Rece ne-au arătat că suntem mai puternici împreună decât separat. Prezenţa militară a SUA şi a Canadei în Europa e un lucru bun pentru America de Nord, dar este un lucru bun şi pentru Europa. Este un lucru bun pentru America de Nord, în special pentru Statele Unite ale Americii, pentru că ajută Statele Unite ale Americii să fie o forţă globală. Prezenţa SUA este pentru apărarea Europei, dar proiectează puterea SUA înspre Asia şi Africa de Est", a spus el.

Oficialul a afirmat, de asemenea, că "este important ca angajamentul SUA faţă de Articolul 5, faţă de securitatea NATO, să fie ceva ce să nu fie demonstrat doar prin cuvinte, ci şi cu fapte". "Acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele", a punctat el.

Miza acestui scandal este una uriaşă: miliarde de dolari, bani pe care Trump îi cere de la statele care fac parte din NATO.„Toată lumea este atentă la nunanțele afirmațiilor președintelui Trump. Există deja o difernță între ceea ce prezintă ca angajament Administrația Americană în ceea ce privește departamentul Apărării. Jurnaliștii americani vorbesc despre o deturnare a Summitului NATO pe o chestiune comercială și cred că președintele Trump va reuși să accpete faptul că azi se agreează zeci de puncte de armonizare și solidarizare între cei 29 de aliați NATO. Scandalul între Germania și SUA trebuie tratat separat. Nu poate fi vorba despre un război între Germania și SUA”, a declarat trimisul special la Summitul NATO, Radu Tudor.

Trump vrea bani de la statele NATO?

Tonul preşedintelui SUA a depăşit pragul moderat şi atunci când a acuzat statele NATO de... delincvenţă. Acesta a calificat drept ''delincvente'' ţările NATO care alocă mai puţin de 2% din PIB pentru apărare, a informat serviciul de presă al Casei Albe, citat de EFE. ''Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele'', a comentat Trump în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anterior summitului liderilor NATO, care se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles. La summitul Alianţei Nord-Atlantice din Ţara Galilor, din 2014, ţările NATO s-au angajat să aloce apărării 2% din Produsul Intern Brut pe parcursul unui deceniu, aminteşte EFE. ''Multe ţări nu plătesc atât cât ar trebui şi, sincer, multe ţări ne datorează o sumă uriaşă de bani din anii precedenţi'', a susţinut Trump.



12