Scandal generalizat în Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scandal generalizat în Marea Britanie

Opt miniştri, acuzaţi că au folosit bani publici pentru serviciile unor contabili
Externe 26 Mai 2009 / 00:00 475 accesări

Opt miniştri ai Cabinetului britanic au fost acuzaţi că au folosit bani publici pentru a plăti serviciile unor contabili care trebuiau să se asigure că formularele prin care oficialii îşi declarau cheltuielile de serviciu sînt completate corect, relatează ”The Independent”. Printre aceştia se numără ministrul britanic al Finanţelor, Alistair Darling, care şi-a închiriat apartamentul din Londra atunci cînd s-a mutat la reşedinţa guvernamentală de la adresa Downing Street numărul 11, în 2007. Ministrul responsabil cu sistemul de taxe al ţării a primit ”consiliere profesională pentru tratarea cheltuielor legate de chirii în raport cu venitul”, pentru a fi sigur că nu există discrepanţe în banii încasaţi. În total, el a cerut de la Oficiul de Taxe peste 1.400 de lire sterline în doi ani, pentru aceste servicii contabile, în plus faţă de cheltuielile sale de serviciu.

Ceilalţi miniştri care au cerut bani pentru servicii contabile sînt ministrul de Interne, Jacqui Smith, ministrul pentru Comunităţi, Hazel Blears, ministrul Transporturilor, Geoff Hoon, ministrul Afacerilor Externe, David Miliband, ministrul Mediului, Hilary Benn, ministrul Muncii şi Pensiilor, James Purnell şi ministrul Dezvoltării Internaţionale, Douglas Alexander. Suma totală de bani se ridică la peste 11.000 de lire (peste 12.500 de euro).

Mai mulţi ofiţeri superiori ai forţelor regale aeriene riscă să fie şantajaţi

Ofiţeri de rang înalt ai forţelor aeriene britanice (Royal Air Force) riscă să devină victime ale şantajului după furtul unor fişiere care atestă că aceştia se drogau, aveau relaţii extraconjugale şi foloseau prostituate, relatează ”Daily Mail”. Fişierele, conţinînd informaţii despre aproape 500 de ofiţeri, inclusiv caziere şi datorii personale, erau stocate pe trei hard-diskuri de computer furate în septembrie, de la unitatea Innsworth, Gloucestershire. Într-un memoriu intern distribuit la acea vreme, Ministerul Apărării avertiza că informaţiile respective constituie ”o listă ţintă excelentă” pentru serviciile străine de informaţii, ziariştii de investigaţii şi persoanele care practică şantajul şi sînt de natură să compromită reputaţia armatei, dacă sînt publicate. Ministerul a anunţat că ofiţerii în cauză au fost interogaţi individual în legătură cu consecinţele pe care scurgerea informaţiilor le-ar avea asupra lor şi a familiilor lor.

Iniţial, RAF a recunoscut furtul hard-diskurilor şi faptul că detaliile despre conturile bancare şi adresele a 50.000 de militari bărbaţi şi femei aflaţi în serviciu se aflau în computere. Fişierele nu erau parolate şi pot fi deschise cu uşurinţă. Acum, însă, s-a aflat că au dispărut şi o serie de informaţii verificate despre ofiţerii aflaţi în serviciu, precum şi faptul că fişierele dispărute sînt compromiţătoare pentru ofiţerii de rang înalt, făcîndu-i pe aceştia posibile victime ale şantajului. Documentele mai conţin şi informaţii despre anchete, starea de sănătate şi detalii privind relaţii extraconjugale, inclusiv numele părţilor terţe. Ministerul Apărării nu l-a informat despre incident pe ministrul de resort de la acea vreme, Des Browne şi nici pe comisarul pentru informaţii publice, Sir Richard Thomas şi nici nu a furnizat detalii Parlamentului. Însă, un fost militar a reuşit să obţină detalii privind posibile dezvăluiri explozive, în baza Legii privind Libertatea de Informare. Ministerul şi-a argumentat decizia de a nu furniza informaţii Parlamentului afirmînd că furtul s-a petrecut în timpul verii, cînd Legislativul nu se întrunea în sesiune. Cabinetul premierului ar fi încurajat, totuşi, ministerul să facă publice informaţiile respective, ”pe principiul conform căruia este mai bine să anunţi proactiv decît să fii acuzat că ai încercat să muşamalizezi, dacă au loc scurgeri de informaţii”, se arată într-un memoriu datat 26 septembrie 2008.

Amplă anchetă privind furtul de date confidenţiale din dosare ale sistemului de sănătate

Autorităţile din sănătate au raportat, între ianuarie şi aprilie, 140 de scurgeri de informaţii din dosare care nu au mai fost recuperate de NHS (sistemul britanic de sănătate), numărul depăşind scurgerile însumate din Guvernul britanic şi toate autorităţile locale, relatează ”The Independent”. Richard Thomas, comisar pentru protecţia informaţiilor confidenţiale, a declarat că principiul confidenţialităţii medic-pacient este compromis în Marea Britanie. Autorităţile din domeniu au lansat o anchetă privind numeroasele scurgeri din ultimele luni. Mai multe computere ale NHS au fost furate, avînd date confidenţiale stocate pe hard. Altele au fost decodate, iar informaţiile au fost furate. Personalul medical neglijent şi inconştient de acţiunile sale ar fi de vină pentru această situaţie, potrivit lui Thomas. Comisarul a mai spus că va trimite echipe de inspectori în raiduri neanunţate, pentru a verifica situaţia protecţiei datelor la nivelul spitalelor şi al personalului medical din Marea Britanie.

Departamentul britanic pentru Sănătate a cerut urgent managerilor de spitale să denunţe imediat încălcările principiilor de confidenţialitate din partea medicilor, asistentelor, personalului de securitate şi a celui de management. Mick Gorrill, asistentul comisarului Thomas, a caracterizat NHS-ul drept ”cel mai mare infractor al sectorului public”. Instituţiile NHS riscă amenzi mari pentru încălcările de securitate, din partea Oficiului Comisarului pentru Protecţia Informaţiilor, în urma puterilor sporite pe care instituţia le va avea pînă la sfîrşitul anului. Numărul scurgerilor de dosare din NHS, în ultimele patru luni, a fost aproape egal cu cel al infracţiunilor asemănătoare din întregul sector privat.



12