Echipa lui Hillary Clinton și Comitetul Național al Democraților (DNC) au contribuit la finanțarea cercetărilor care au alimentat dosarul sensibil referitor la legăturile dintre campania electorală a lui Donald Trump și Rusia, a relatat marți ziarul american Washington Post. În aprilie 2016, avocatul Marc Elias, care lucra pentru campania lui Hillary Clinton și DNC, a selectat compania Fusion GPS, cu sediul la Washington, pentru a investiga relațiile lui Donald Trump cu Rusia, potrivit ziarului, citat de France Presse.
Plățile către această companie au continuat până cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.
Chiar înainte de acordul cu democrații, Fusion GPS a întreprins cercetări în legătură cu Donald Trump la cererea unuia dintre rivalii săi din tabăra republicană pentru alegerile primare. Identitatea acestui rival nu este deocamdată cunoscută, potrivit ziarului.
Fusion GPS a cerut unui judecător federal să respingă o cerere din partea Comisiei de Informații din Camera Reprezentanților de a accesa conturile sale bancare, argumentând că acest lucru i-ar încălca drepturile constituționale. Raportul conținând cercetările în cauză, care are 35 de pagini, a fost pregătit de Christopher Steele, un fost agent al MI6, contraspionajul britanic, și constituie o piesă esențială din anchetele Congresului privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA în 2016.
Donald Trump a numit raportul "fake news", dezinformări. Acest raport controversat conține numeroase acuzații compromițătoare la adresa lui Donald Trump, inclusiv în legătură cu existența unei înregistrări video cu caracter sexual implicând prostituate sau despre schimburi de informații timp de aproape un deceniu cu Kremlinul.
Sâmbătă, președintele american a scris pe Twitter că Departamentul de Justiție și FBI "ar trebui să dezvăluie imediat cine a plătit" pentru acest raport, după ce a sugerat că ar putea fi democrații, fără a exclude Rusia și FBI.