Scandal la Școala nr. 29 din Constanța! Părinții sunt revoltați!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se încalcă deciziile Curții Europene pentru Drepturile Omului

Scandal la Școala nr. 29 din Constanța! Părinții sunt revoltați!

Educație 07 Septembrie 2016 / 10:53 23557 accesări

Daniela Badea, directorul școlii nr. 29 ”Mihai Viteazul”

Daniela Badea, directorul școlii nr. 29 ”Mihai Viteazul”

Scandal între părinții unei clase de elevi și conducerea Școlii Gimnaziale nr. 29 ”Mihai Viteazul” din Constanța, după repartizarea profesorilor și a claselor în care vor învăța elevii în anul școlar 2016 - 2017. Pe adresa redacției a ajuns scrisoarea unui grup de părinți revoltați de condițiile proaste în care vor fi nevoiți să învețe elevii clasei I E din acest an, scrisoare ce a fost transmisă și la Ministerul Educației. Aceștia acuză conducerea școlii că le-a repartizat cea mai ponosită sală de cursuri, unde sunt condiții improprii pentru cei 28 de copii de clasa I, dar sunt nemulțumiți și de alte probleme gestionate de conducerea școlii.

Scandal între părinții unei clase de elevi și conducerea Școlii Gimnaziale nr. 29 ”Mihai Viteazul” din Constanța, după repartizarea profesorilor și a claselor în care vor învăța elevii în anul școlar 2016 - 2017. Pe adresa redacției a ajuns scrisoarea unui grup de părinți revoltați de condițiile proaste în care vor fi nevoiți să învețe elevii clasei I E din acest an. Pe lângă faptul că învățătoarea copiilor de anul trecut, Iuliana Cojocaru, a fost schimbată, părinții reclamă că cei mici au primit cea mai ponosită sală de clasă, cu un spațiu foarte mic pentru cei 28 de elevi. ”Școala ne-a pregătit o nouă surpriză (cel mai probabil represalii pentru inițiativa noastră din anul școlar 2015-2016) și anume clasa noastră a primit cea mai ponosită încăpere de cursuri a școlii, unde mirosul greu de mucegai și varul sărit de pe pereți cumulat cu un spațiu de 20 mp la un număr de 28 de copiii nu respectă deciziile Curții Europene pentru Drepturile Omului care indică faptul că o suprafață mai mică de 4 mp pentru o persoană constituie tratament degradant”, susțin părinții revoltați. În scrisoare, aceștia aduc și alte acuze conducerii școlii și susțin că au apelat și la ajutorul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța și că au transmis aceeași scrisoare și la Ministerul Educației. Astfel, părinții reclamă faptul că sunt înscriși în clasele pregătitoare mai mulți elevi decât este prevăzut, mulți din zone nearondate școlii, fapt care duce la suprapopularea claselor și la scăderea calității actului de învățământ. ”Numărul mare de copii a dus la suplimentarea cadrelor didactice cu personal detașat - nu este titular pe post, ceea ce înseamnă că vor exista clase ce nu vor parcurge cei 4 ani de școală cu același dascăl. Noi deja ne aflăm în această situație pentru că, urmare a interesului învățătoarei Iuliana Cojocaru de a soluționa problemele de anul trecut, aceasta a fost detașată la 30 km de școala noastră și de domiciliu, primind în schimb un nou dascăl din județul Ialomița. Acest nou dascăl ne-a înștiințat că va rămâne un an în școală, urmând ca la anul să avem un nou dascăl”, susțin părinții în scrisoarea transmisă.

SALVAREA VINE DE LA MINISTERUL EDUCAȚIEI

Aceștia au solicitat Ministerului Educației și organelor abilitate să intervină și să ancheteze aspectele reclamate de ei: modul în care școala a înscris copiii ce nu sunt arondați ei, modul în care au fost repartizate clasele către profesorii titulari în timp ce ”detașații” au primit cele mai ponosite săli, respectiv ultimele clase din punctul de vedere al numerotării alfabetice (profesorii titulari au pretenția de a lua clasele de la A la C/D, unde înscrierea copiilor a fost făcută cu liste scurte și la solicitarea directă a cadrului didactic și nu aleator), modul în care în anul școlar 2015-2016 a fost interzis accesul părinților în curtea școlii deși legislația în vigoare face referire la incinta școlii (clădirea școlii), susțin părinții. Aceștia mai reclamă modul în care elevii clasei I E (anul școlar 2016/2017) au fost discriminați, primind una dintre cele mai mici săli de cursuri și cea mai ponosită din școală. ”Întrucât mare parte din cele descrise mai sus sunt fapte de corupție de care directorul Daniela Badea împreună cu membrii Consiliului de Administrație al școlii se fac vinovați, vă solicit aducerea la cunoștință a acestora către organele abilitate de control. De asemenea, majoritatea părinților acestei clase vor refuza să trimită copiii la școală din cauza pericolelor la care vor fi expuși acești copii”, se arată în scrisoare.

CE SPUNE DIRECTORUL ȘCOLII

La rândul său, directorul Școlii nr. 29 ”Mihai Viteazul”, prof. Daniela Badea, a explicat că schimbarea sălii de clasă se face în fiecare an în clasa I, pentru ca elevii de la clasa pregătitoare să învețe la parter. ”Pentru că efectivul acestei clase este mai scăzut și din lipsă de spațiu, am decis, în Consiliul de Administrație al școlii, ca această clasă să învețe în sala de Educație Tehnologică. Este o sală pe care am folosit-o ca sală de curs și în anii trecuți”, a precizat, pentru ”Telegraf”, directorul școlii. Referitor la schimbarea învățătoarei, aceasta a precizat că înv. Iuliana Cojocaru este titulară la școala din Făurei, de unde anul trecut a fost detașată în interes personal la Școala nr. 29. ”Aceasta nu a mai depus cerere de continuitate la școala noastră, iar în ședințele de repartizare a posturilor vacante, ea nu a mai ajuns la școala noastră. Părinții trebuie să înțeleagă că repartizarea posturilor nu depinde de școala noastră, ci ține de ISJ. Noi am respectat legea și în ceea ce privește înscrierile, am avut criterii pe care le-am respectat”, a subliniat directorul. Cu toate acestea, prof. Badea a explicat că anul trecut au fost disponibile 100 de locuri, însă, prin sistemul informatic, au fost declarați înscriși 124 de elevi. Directorul a precizat că va organiza o nouă ședință de Consiliu de Administrație, în care se va discuta și soluționarea acestei situații. Fiind o școală cu rezultate bune ale elevilor la concursuri, olimpiade și examene naționale, părinți din toate colțurile Constanței își doresc ca cei mici să studieze cu una din învățătoarele de la Școala nr. 29 ”Mihai Viteazul”.

ISJ nu a transmis încă un punct de vedere cu privire la acest scandal, însă reprezentanții instituției au precizat că nu au primit nicio sesizare care să reclame aceste probleme, dar că se vor autosesiza în urma scandalului apărut în presă și vor verifica situația.

Potrivit ultimei statistici prezentate de Ministerul Educației, Școala nr. 29 ”Mihai Viteazul” din Constanța nu are autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență - cu atât mai mult se impune luarea unei măsuri cât mai urgente!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) se declară îngrijoritată în urma relatărilor apărute în mass-media, cu privire la situația conflictuală apărută în cadrul Școlii gimnaziale nr. 29. ”Alocarea unei săli de curs de 20 m2 pentru o clasă de 28 elevi contravine normelor în vigoare cu privire la igienă în unitățile de educare și instruire a copiiilor și tinerilor, aprobate prin OMS nr. 1955/18.10.1995, conform cărora sălila de clasă și cursuri trebuie să asigure un cubaj de aer de 5-8 m3 pentru o persoană”, potrivit unui comunicat al AEC. „Declarațiile doamnei director, prin care le cere părinților să-si ducă copiii la o școala privată, dacă nu le convine, sunt revoltătoare. Educația este un drept fundamental, universal și gratuit, iar toți copiii au dreptul egal la o educație de calitate, în spații corespunzătoare pentru furnizarea acestui serviciu public. Vom monitoriza cu atenție situația și vom aduce problema în atenția conducerii Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța, citat în comunicat.



12