Plenul Senatului a început marţi dezbaterea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Opoziția a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind Statului magistraţilor, cel care reglementeaza numirea şi răspunderea magistraţilor. Liderul PMP, Traian Băsescu, a propus chiar scoaterea proiectelor care vizează legile Justiţiei din ordinea de zi a acestei sesiuni. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a tăiat microfonul celor care refuzau să plece de la tribună. Toate cererile Opoziţiei au fost respinse prin vot.
Şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată, marţi, după ce senatorii USR au ocupat tribuna centrală a sălii de plen, întrerupând discursul lui Călin Popescu Tăriceanu.
Senatorii USR au banere pe care scrie ”toţi pentru Justiţie”. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că suspendă şedinţa până când va fi restabilită ordinea în sală.
Călin Popescu Tăriceanu a decis reluarea şedinţei, în timp ce parlamentarii USR continuă protestul la prezidiul Senatului, solicitând ca fiecare grup parlamentar să-şi susţină amendamentele.
Liberalii au fost primii care au solicitat amânarea dezbaterii legii privind statutul magistraţilor. Senatorul PNL Mario Oprea a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a şedinţei Senatului a primelor două puncte, respectiv modificarea Legilor 303 şi 304, invocând o prevedere a Regulamentului Senatului conform căreia raportul comisiei de specialitate se difuzează şi se transmite senatorilor cu trei zile lucrătoare înainte de dezbatere, potrivit Mediafax. El a precizat că senatorii au primit raportul în cursul zilei de marţi, la ora 10.25. Supusă la vot, solicitarea liberalilor a fost respinsă cu 71 de voturi ”împotrivă” şi 38 de voturi ”pentru”.
La rândul său, senatorul PMP Traian Băsescu a propus scoaterea de pe ordinea de zi în această sesiune a tuturor legilor care vizează justiţia.
Propunerea sa a fost, de asemenea, respinsă de plenul Senatului cu 72 de voturi ”împotrivă” şi 38 de voturi ”pentru”.
Senatorul USR Vlad Alexandrescu a cerut retrimiterea proiectului la comisie pentru redactarea unui raport suplimentar.
Şi solicitarea sa a fost respinsă de plen cu 73 de voturi ”împotrivă” şi 38 de voturi ”pentru”.
În momentul în care senatorii PMP au părăsit sala de plen şi a început dezbaterea pe modificarea Legii 303 privind Statului magistraţilor, mai mulţi aleşi ai USR au afişat pancarte în formă de mâini cu sloganul "Toţi pentru Justiţie".
Legile justiţiei au intrat, luni, într-o procedură accelerată de dezbatere şi vot, fiind posibil ca până miercuri sau joi să fie aprobate toate cele trei proiecte. Rapoartele şi pentru dezbaterea din plenul Senatului vor fi făcute tot de Comisia specială condusă de Florin Iordache.
Biroul Permanent al Senatului a aprobat joi o procedură de urgenţă accelerată pentru dezbaterea legilor justiţiei în forul decizional: parlamentarii au avut termen de depunere a eventualelor amendamente până luni dimineaţă, la ora 9.00, la legea privind organizarea judiciară şi cea privind funcţionarea CSM, comisia specială trebuind să elaboreze raportul în maximum 24 de ore, până marţi dimineaţă, la ora 9.00.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută cele trei legi ale Justiţiei: luni a fost dat votul final pe Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, iar miercuri au fost votate Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind funcţionarea CSM.
Senatul este forul decizional în cazul tuturor celor trei acte normative.