Două asociații din turism au decis, pe ultima sută de metri, să blocheze un proiect al Primăriei Năvodari, care urmează să se deruleze cu fonduri europene. 60 de milioane de lei au fost aprobați spre a fi investiți în zona adiacentă plajei de la Năvodari, într-un proiect care vizează amenajarea unei alei de promenadă, sistematizată, proiectată a se întinde între Mamaia și digul sudic al Portului Midia. Numai că proiectul ar putea fi blocat de către Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) și Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care spun că, dacă el va fi pus în aplicare, se distruge plaja din staţiune. „Principala atracţie a staţiunii Năvodari a fost şi este plaja. După Mamaia, e clar că locul care se poate dezvolta cel mai mult pe litoral este Năvodariul. Aici s-au făcut investiţii importante în ultimii 12 ani. În momentul în care am văzut documentele cu planurile primarului, am fost în pragul unui stop cardiac“, a declarat vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea. El a explicat că, în urmă cu câteva săptămâni, mai multe persoane au început să facă măsurători pe plaja din Năvodari, afirmând că lucrează pentru Primărie. Patronatele din turism s-au sesizat şi au început să facă cercetări, aflând că Primăria Năvodari a depus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care prevede construirea, pe plajă, a unei promenade lungi de şase kilometri şi late de 16 metri, la 60 de metri de mare. Astfel, plaja va fi limitată la maximum 60 de metri lăţime, în condiţiile în care este în vigoare o lege care prevede că nu se poate construi la distanţă mai mică de 150 de metri de mare, potrivit lui Alin Burcea. El a adăugat că, în calitate de vicepreşedinte al ANAT, face un apel la premierul Victor Ponta să oprească proiectul.
AMENINȚĂRILE ASOCIAȚIILOR DIN TURISM Pe de altă parte, preşedintele FPTR, Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari investitori în turism din zonă, spune că proiectul nu este convenabil absolut deloc pentru cei care au investit în staţiune. „În PUZ depus de Primărie se prevede construirea unei serii de clădiri şi centre comerciale pe care noi nu le-am luat în calcul atunci când am investit aici. Eu, dacă aş fi aflat de proiect, n-aş mai fi făcut la Năvodari investiţii de 27 de milioane de euro în 2.000 de locuri de cazare. În plus, în condiţiile astea, dacă mâine primesc o ofertă de vânzare, plec imediat din Năvodari", a declarat Murad.
DEZVOLTAREA ÎNSEAMNĂ INVESTIȚII La fel de virulentă a fost și reacția primarului Matei, care spune că nu va renunţa la ideea sa, ba mai mult, ia în calcul să facă plângere penală pe numele celor care obstrucționează proiectul. Primarul a precizat că investitorii din Năvodari știau de intențiile administrației locale, mai ales în condițiile în care proiectul se află în dezbatere publică de aproape cinci ani, iar în urmă cu aproape trei ani a fost depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. „A fost promovat și explicat, a trecut de toate dezbaterile publice pe care a trebuit să le organizăm. De ce nu s-au opus de atunci? De ce fac asta acum, când s-a primit finanțarea și a fost publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru desemnarea constructorului? Investitorii se sperie că o să apară un fel de talcioc acolo, că o să vândă fiecare ce vrea, dar este exclus că va exista așa ceva“, a declarat Matei. Primarul a adăugat că va fi o zonă de promenadă de șase metri, la care se vor mai adăuga 10 metri pe care vor fi ridicate spații comerciale, scuaruri de spații verzi, băncuțe și lampadare de fontă. Edilul-șef a mai spus că investiția va genera o zonă de promenadă, care va aduce civilizația în staţiune. „O investiție care a fost bună pentru Constanța și pentru orice altă stațiune riverană mărilor e bună și pentru Năvodari. Nu se va face nicio investiție pe plajă. Totul a fost proiectat la limita de plajă - pe domeniul public al orașului -, nu pe cel al statului. Cei care vor să facă trafic de influență și să încerce împiedicarea proiectului vor plăti pagubele de imagine care sunt aduse orașului prin stoparea investițiilor“, a mai spus Matei, adăugând că, dacă se va bloca proiectul, se vor pierde, pe de o parte, banii europeni care ar urma să vină și, pe de altă parte, cheltuielile de proiectare ale administrației locale.