Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, ieri, că vaccinurile produse de Institutul “Cantacuzino” nu au nicio problemă şi că se aşeaptă reluarea producerii lor, după ce institutul se va conforma măsurilor stabilite de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM). Demnitarul a afirmat că stoparea producerii de vaccinuri nu afectează populaţia, iar copiii pot fi vaccinaţi cu BCG până la vârsta de zece luni, fiind timp pentru refacerea stocurilor din producţia internă. “Nu este nicio problemă pentru copii, ei pot fi vaccinaţi (cu BCG - n.r.) până la vârsta de zece luni, astfel că toţi cei care nu sunt vaccinaţi acum vor fi la reluarea producţiei. Cât despre vaccinul antigripal nou, avem un stoc mai mult decât suficient”, a spus Cseke. În ceea ce priveşte situaţia Institutului “Cantacuzino”, ministrul a spus că acesta va trebui să prezinte, până luni, un plan de conformare la măsurile stabilite cu ANM, iar ulterior să fie reluată producerea de vaccinuri. Ministrul nu a putut estima, totuşi, în cât timp ar putea fi reluată producţia. Cseke a spus că vaccinurile produse până acum în România “nu au avut nicio problemă” şi că sunt valabile.
“AM PRIMIT SCRISOAREA DE MULŢUMIRE A MINISTRULUI SĂNĂTĂŢII DIN R. MOLDOVA PENTRU CELE 500.000 DE VACCINURI PE CARE ROMÂNIA LE-A DONAT, SCRISOARE ÎN CARE SE SPECIFICĂ CLAR CĂ NU AU EXISTAT REACŢII ADVERSE”
Amintim că, în februarie, potrivit directorului de la “Cantacuzino”, Radu Iordăchel, ANM a retras Institutului dreptul de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât i-a expirat autorizaţia. “Cantacuzino” produce cam 10-12 tipuri de vaccin. “Odată cu retragerea licenţei de către ANM, producţia acestor vaccinuri este oprită, şi mă refer atât la vaccinul gripal, vaccinul BCG, dar şi la cel împotriva tetanosului, antirabic şi altele”, a declarat Iordăchel.
SE FAVORIZEAZĂ IMPORTURILE... Angajaţi din Institutul “Cantacuzino” spun că autorizaţia pentru producerea de vaccinuri le-ar fi fost ridicată pentru a favoriza importurile, în timp ce oameni din ANM afirmă că şefii de la “Cantacuzino” ar fi deturnat banii destinaţi modernizărilor. Într-un material filmat cu camera ascunsă şi difuzat de un post de televiziune, angajaţi de la “Cantacuzino” spun că retragerea licenţei demonstrează că institutul este, de fapt, victima unui complot menit să-l scoată de pe piaţa vaccinurilor, favorizând astfel marile companii farmaceutice: “Nu avem aparatură modernă, dar nu s-a întâmplat nimic. Şi le-am produs (vaccinurile - n.r.) de ani de zile. Sunt cele mai bune şi cele mai ieftine. (...) Sunt nişte interese, să importăm, probabil”. Angajaţii filmaţi avansează şi nume ale celor care ar fi, în parte, responsabili pentru această situaţie - respectiv directorul Radu Iordăchel şi secretarul de stat prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel. În acelaşi material, un angajat al ANM spune că instituţia în care lucrează îi avertizează de multă vreme pe cei de la “Cantacuzino” cu privire la autorizaţia de producere a vaccinurilor, sugerându-se că banii ce ar fi trebuit cheltuiţi pentru modernizări au avut alte destinaţii.