Scandalul cărnii de cal, interminabil!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai o chifteluţă, mai o plăcintă...

Scandalul cărnii de cal, interminabil!

Justiție 02 Martie 2013 / 00:00 469 accesări

TESTĂRI ADN Comisia Europeană a recomandat României să efectueze, începând cu 1 martie, 100 de prelevări de probe pentru determinarea ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită sau sunt etichetate ca având în compoziţie carne de vită, se arată într-un comunicat al Autorităţii Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Tipurile de produse alimentare din care se vor preleva probe sunt carne tocată, carne preparată (mici traşi, pastă de mititei), produse din carne şi produse compuse conţinând carne de vită, fierte sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj si carne tocată etc) din producţia internă, din schimburi intracomunitare sau importuri. Probele se vor preleva din produse de la carmangerii, restaurante, cantine, unităţi de catering, patiserii, fast-food-uri, unităţi tip supermarket, hipermarket etc. Aceste controale au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind sau conţinând carne de vită în scopul identificării eventualelor substituiri cu carnea de cal, precizează comunicatul citat. Reamintim că în 15 februarie, la Bruxelles, a avut loc Comitetul Permanent pentru Siguranţa Lanţului Alimentar şi Sănătate Animală, care a avut drept subiect evenimentele referitoare la substituţia cărnii de vită cu cea de cal. În urma acestei reuniuni, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene Recomandarea Comisiei nr. 99/2013/EU referitoare la planul de control coordonat privind stabilirea prevalenţei practicilor frauduloase în etichetarea anumitor alimente. Conform prevederilor documentului, este necesar ca statele membre, începând cu 1 martie 2013, să efectueze o serie de controale oficiale în vederea determinării ADN-ului de cal, în alimentele destinate comercializării care conţin carne de vită. Cheltuielile ocazionate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de control coordonat vor fi suportate 75% de către UE, cu un maxim de 300 Euro /test, precizează ANSVSA.

ADN de cal a fost găsit în două noi produse din carne, în Grecia, au anunţat autorităţile elene, relatează ziarul Ekathimerini în pagina electronică. Autoritatea elenă pentru alimentaţie (Efet) a anunţat că urme de carne de cal au fost descoperite în salam marca \"Destan\" şi în carne pentru kebab „Armeniko”. Efet a precizat că a efectuat 33 de teste, până vineri, şi că a găsit carne de cal în patru produse. Anterior, Autoritatea a depistat ADN de cal în produse din carne congelată provenind din România. Aceste produse au fost confiscate.

CHIFTELELE IKEA DIN BULGARIA SUNT “CURATE” Chiftelele din carne vândute în Bulgaria de către gigantul suedez în domeniul mobilierului Ikea nu conţin carne de cal, a anunţat vineri Agenţia bulgară pentru securitate alimentară, relatează AFP. Întreaga cantitate de chiftele din carne, congelate, disponibile în singurul magazin Ikea, la Sofia, a fost confiscată marţi, iar eşantioane au fost trimise la un laborator în Germania. \"Analiza nu a constatat prezenţa cărnii de cal, iar interdicţia vânzării chiftelelor din carne a fost anulată\", se arată într-un comunicat. În schimb, Bulgaria a stabilit, la 21 februarie, că exista carne de cal nedeclarată în lasagna cu sos bolognez retrase de la vânzare dintr-un magazin de distribuţie ce nu a fost nominalizat.

CĂUTÂND CARNEA DE CAL, ISLANDEZII AU DESCOPERIT PLĂCINTE FĂRĂ CARNE Evoluţie neaşteptată în scandalul cărnii de cal etichetată ca vită: s-au descoperit plăcinte cu carne... fără carne, relatează vineri Associated Press. Când autorităţile islandeze au luat cunoştinţă de scandalul cărnii de cal strecurate incognito prin Europa în produse etichetate ca fiind de vită, au decis să facă propriile teste pentru a se asigura că acest fenomen nu se petrece şi în Islanda. Inspectorul şef Kjartan Hreinsson a anunţat că echipa sa nu a găsit urme de carne de cal, dar a făcut o altă descoperire bizară: un tip local de plăcinte cu carne de vită care nu conţineau deloc carne - de niciun fel. “Asta a fost straniu. Era etichetată ca plăcintă cu carne de vită, deci asta ar fi trebuit să fie”, a declarat Hreinsson, într-un interviu telefonic. El a precizat că plăcinta misterioasă, a cărei umplutură părea să fie ceva pe bază de vegetale, era produsă de o firmă din vestul ţării şi cazul a fost predat autorităţilor municipale.



12