Scandalul cărnii de cal, şi la Bruxelles

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine a schimbat etichetele?

Scandalul cărnii de cal, şi la Bruxelles

Eveniment 13 Februarie 2013 / 00:00 363 accesări

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin va participa astăzi, la Bruxelles, la Reuniunea convocată de Ministrul Agriculturii din Irlanda pentru a dezbate problema comercializării pe piaţa din Marea Britanie a unor produse care ar fi conţinut carne de cal în loc de carne de vită. În Marea Britanie a izbucnit un scandal legat de faptul că o marcă de lasagna care ar trebui să conţină carne de vită conţinea carne de cal, iar produsul era fabricat de compania franceză Comigel. Reprezentanţii acestei companii au susţinut că foloseau carne provenită de la un producător român şi că nu au ştiut că au cumpărat cal, ci vită.

Premierul Ponta a declarat luni că este „furios” că firmele franceze au dat vina pe România în scandalul lasagnei cu carne de cal şi a subliniat că nu vom accepta statutul de „suspectul de serviciu din Europa de Est”. De asemenea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni că în momentul de faţă nu există vreun indiciu care să confirme că etichetarea greşită a cărnii de cal ar fi avut loc în România. Precizăm că reprezentanţii Organizaţiei internaţionale pentru protecţia animalelor „Vier Pfoten” susţin că scandalul cărnii de cal din Europa scoate în evidenţă „lipsa de control asupra etichetării produselor”. „Acest scandal reprezintă o lovitură la adresa consumatorilor, a bunăstării animalelor şi a modului în care sunt aplicate legile. Plecând de la acest caz, se poate spune că lipsa sistematică a transparenţei în acest proces a permis comiterea unor ilegalităţi”, a declarat directorul Vier Pfoten International, Gabriel Păun.

„AM VÂNDUT CARNE DE CAL” Arătat cu degetul în scandalul fraudei cu carne de cal, abatorul Doly-Com din România a dat asigurări ieri că a respectat normele europene, respingând orice responsabilitate în lungul lanţ alimentar care a adus carnea de cal din România până în farfuriile britanicilor, scrie AFP, într-o relatare de la faţa locului. „Noi am vândut carne de cal, altcineva de pe traseu a schimbat eticheta”, a rezumat Iulian Căzăcuţ, patronul abatorului, într-un interviu pentru France Presse. Agenţia britanică pentru siguranţa sanitară (FSA) şi poliţia britanică au efectuat percheziţii în două fabrici de procesare din Anglia şi Ţara Galilor suspectate că au livrat carne de cal. Mark Woolfe, om de ştiinţă britanic, avertizează că produsele semipreparate din carne de miel ar putea conţine carne de cal, fiind nevoie de teste pentru a putea confirma acest lucru, relatează Sky News în pagina electronică.



12